Sara, 29, platschef i Ramsele: ”Vi kommer inte använda mindre energi”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Sara Eriksson är platschef hos Siemens på Sveriges största vindkraftspark i Ramsele. Som civilingenjör inom energi och entreprenörskap har hon hamnat helt rätt. ”Det är det här som är framtiden – vi kommer inte använda mindre energi”, säger hon.

Vi når henne i telefon från ett regnigt Ramsele där hon är platschef på en site som ska bli Sveriges största vindkraftspark med 90 turbiner i produktion. Som platschef för driften är det många trådar att hålla i.

– Det handlar mycket om att planera och koordinera arbetet. Vi har tekniker, lagerpersonal och administrativ personal på plats. Dessutom kundens tekniker som ska läras upp.

Hon sköter även alla kundkontakter. Här varierar önskemålen från fall till fall. Ibland lämnas driften över efter några år till kunden och ibland får Siemens ha kvar driftansvaret i 20 år. Stort fokus ligger också på säkerhetsarbetet – det är stora krafter i vinden att hantera och arbetet som görs är alltid förknippat med stora risker då det sker på så hög höjd.

Mäktigt samspel med naturen

Det är ett tufft samspel med naturens krafter och planeringen av arbetena styrs lite grann av hur mycket det blåser. När det blåser ska turbinerna helst producera som mest medan arbetena bör göras när det är lugnare.
Sara Eriksson

Att kunna kombinera naturen och människan roar henne, speciell i det ”vindkrafts-Mekka” (Saras egna ord) som hon befinner sig i. På frågan vad som är det roligaste med hennes jobb svarar hon snabbt:

– jag har alltid varit teknikintresserad. Det är jättemaffigt att se de stora turbinerna snurra och att det är vinden som producerar elen. Sedan är det en viktig ståndpunkt för mig att jag arbetar med en hållbar produkt som är bra för kommande generationer. Jag vill känna att jag bidrar med något och att jag gör en skillnad.

Rekommenderar energibranschen varmt

Sara rekommenderar arbete med vindkraften och i hela energibranschen som är otroligt bred. Möjligheterna att arbeta sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Själv började hon sin karriär i Danmark när hon kommit till Siemens som är hennes första arbetsgivare efter skolan:

– Jag sökte till traineeprogrammet på Siemens AB och blev snabbt erbjuden en tjänst som assisterande projektledare. Det innebar ett halvår i Danmark för att lära mer om turbiner och projektarbete. Sedan bar det av till Stockholm där jag i ett år jobbade med vindkraftsprojekt både i just Danmark och Sverige.
Sara Eriksson

Från mer av projektarbete på kontor vid den tiden finns hon numera på driften som platschef. Denna operationella grund är en bra bas att stå på oavsett vart karriären bär.

Civilingenjör och ekonomie kandidat

Hon har en bred utbildning med sin dubbelexamen. Efter genomgången gymnasieskola i uppväxtorten Märsta utanför Stockholm blev hon civilingenjör i Uppsala inom energi och entreprenörskap som hon kompletterade med en kandidatexamen i ekonomi. En utbildning som tycks skräddarsydd för det hon gör.

– Jag hann med att resa i nästan tre år mellan gymnasiet och högskolan, till Australien och London bland annat. Jag jobbade lite under den här perioden också, som var en bra paus.

Och resande i tjänsten är det fullt av. Till Ramsele reser hon på söndagskvällar och kommer tillbaka till Stockholm på torsdagar så att hon får en dag i veckan på kontoret i Upplands Väsby. Det passar bra in i hennes liv just nu, menar hon.
Sara Eriksson

Privatliv i skogen

Hinner du med något privatliv över huvud taget?

– Ja då, jag älskar skidåkning, både på längden och utför. Det finns det massor av här. Det finns mycket annat att göra säger Sara och nämner till exempel fiske. Hon prövade att köra skoter i vintras för första gången också. Vildmarkslivet blir en bra kombination med livet i Stockholm i övrigt.