Sjöingenjören Martin, 28: ”Man blir väldigt mångsidig”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Martin Strandberg är sjöingenjör som nu står på landbacken som anställd hos Öresundskraft. Han hyllar sin utbildning som gjort honom användbar inom många områden och har redan hunnit jobba både på land och till sjöss.

Driftsamordnare är Martin Strandbergs titel. Han ser sig själv som länken mellan drift och underhåll som tar de arbetsuppgifter som skiftlagen inte hinner med. Mesta delen av tiden är han på Västhamnsverket, ett så kallat spetskraftvärmeverk, som ägs av Öresundskraft.

– Västhamnsverket gör fjärrvärme, el och fjärrkyla. Anläggningen har förutom en bioeldad panna med gasturbin också en spillvattenvärmepump som producerar värmen, säger Martin.

Fjärrkylan är igång hela året eftersom behovet finns hos serverhallar och sjukvården. Just nu är han inblandad i ombyggnad av fjärrkylan till lasarettet i Helsingborg som har en egen kylmaskin utöver anslutningen till Västhamnsverket. Kylmaskinen är flyttad till Västhamnsverket. Det blir en hel del ”trixande” för att få det att fungera, som han säger.
Martin Strandberg

Vanligt med sjöingenjörer på land

Martin har jobbat fyra månader för Öresundskraft. Dessförinnan var han driftledare åt Kraftringen i Lomma. Men som första jobb efter examen var han 2:e fartygsingenjör på Stena Line. Två väldigt roliga år på linjen mellan Trelleborg och Tyskland blev det. Martin berättar om utbildningen som ligger bakom:

– Jag gick sjöbefälsskolan i Kalmar i tre år. Den är normalt på fyra år men jag fick tillgodoräkna ett år till sjöss. Vi läste parallellt med driftingenjörsutbildningen med vissa skillnader. När de läste kärnkraft och fjärrvärme så fick vi läsa mer om sådant som båtars framdrift och stabilitet.

Han skattar att en fjärdedel av de driftanställda hos Öresundskraft har sjöingenjörsutbildning. Det styrker hans utsaga att man blir väldigt mångsidig efter utbildningen och användbar i många positioner båda på land och på sjön.


Martin Strandberg

Se världen som resemontör

Alla Martins klasskompisar fick jobb när de gick ut. De var 17 på den treåriga utbildningen och han har kontakt med flera av dem. Speciellt nämner han några som blev resemontörer på Siemens och som därmed fått komma ut och se världen.

Mångsidigheten har han nytta av. I sitt jobb får han användning för såväl skalle som kropp och det passar Martin som är praktiskt lagd. Han får varva datorarbete med att ”krypa under rören” ibland. Martin försöker vara tidigt på jobbet, vid 7 men det blir sällan att han går vid 15:30 då han skulle kunna göra det. Men en förändring i arbetstiderna väntar:

– Från och med februari blir jag pappaledig varje fredag med min dotter som är tio månader nu. Henne ägnar jag mycket av min lediga tid just nu. Annars har jag cykling som ett stort intresse. Det tar till exempel 18 minuter att cykla till jobbet mot 20 minuter med bil så valet där är enkelt.

Styrketräning är en annan syssla som han ska försöka ta upp igen. Då är det bra med ett gym på jobbet, som Öresundskraft har.