Tredje generationen elmontör - då måste det vara bra!

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

David Andersson är tredje generationen elmontör. Både far och farfar har valt samma yrkesbana och för David var det en självklarhet att välja samma väg. På gymnasiet valde han därför el- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Idag arbetar han som elmontör på Falbygdens Energi och gillar att han varje dag får arbeta med en både häftig och nödvändig produkt.

David Andersson, 19 år, tog studenten på fredagen och började sitt nya jobb på måndagen. Ingen rast, ingen ro utan direkt in i hetluften. Jobbet som elmontör på Falbygdens Energi hade han ordnat själv genom att helt enkelt prata med elnätschefen. Honom kände David sedan tidigare efter att ha gjort sina två praktiker på företaget.

- Jag visste att företaget behövde anställa så när jag närmade mig slutet på min utbildning var det självklart att söka mig till Falbygdens Energi, eftersom jag trivts så bra med både kollegor och miljö under min praktik.


David Andersson

David är tredje generationen elmontör. Både far och farfar har valt samma yrkesbana och för honom var det en självklarhet att välja samma väg. På gymnasiet valde han därför el- och energiprogrammet, ett yrkesprogram med fyra olika inriktningar, varav en är elteknik. Programmet ger också behörighet för att läsa vidare på högskolan.

- Det är blandningen av det teoretiska och det praktiska som jag gillar, säger David Andersson. Att få klura på utmaningar man ställs inför och sedan också lösa dem praktiskt. Jag har aldrig haft så roligt som sista året på gymnasiet med bland annat nästan två månaders praktik på min nuvarande arbetsplats.  

Jobbet som elmontör innebär bland annat att installera, underhålla och reparera elnätet och elanläggningar. En dag kan handla om allt från att klättra i elstolpar för att göra underhåll på elnätet, till att gräva ner kabel för att göra elnätet mindre känsligt för väder och vind, eller att göra arbeten på ett ställverk.


David Andersson

Och även om gymnasietiden är slut så fortsätter David att plugga. På Falbygden får han löpande den utbildning som han behöver för att kunna utföra alla delar av arbetet som elmontör. Han har just avslutat ett utbildningsblock som handlar om säkerhet.

- Det bästa med mitt jobb är att det är så varierat och fritt. Att ingen dag är den andra lik och att jag får vara utomhus mycket. Och även om det inte alltid är så lockande att gå ut i storm och oväder så är det en härlig känsla att kunna hjälpa kunder att få strömmen tillbaka. Vår produkt är ju ganska häftig också - alla behöver den och vi måste hela tiden göra den bättre!