Energiföretagen förstärker inom public affairs – för ett ännu vassare påverkansarbete

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Efter en förstärkning inom public affairs-arbetet har Energiföretagen Sverige nu flera öron mot marken och nya strategier på gång. Med de nya energifyllda projektledarna Emmy och Göran blir påverkansarbetet ännu några snäpp vassare – för hela energibranschens vinning.


Hej Emmy och Göran! Vad har ni jobbat med tidigare?

”Jag är statsvetare med inriktning mot EU-politik, som har jobbat med transport- och mobilitetsfrågor i Bryssel och nu senast med internationella relationer och public affairs i Region Skåne och Malmö stad. Där var jag också ansvarig för påverkansarbetet inom det spännande projektet Öresundsmetron som går ut på att etablera en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn”, säger projektledaren Emmy Harlid Westholm.

”Jag har jobbat som public affairs-konsult på olika byråer, varit pressansvarig och politisk sakkunnig hos Socialdemokraterna i landstinget och jobbat på Regeringskansliet under den första Löfven-regeringen. Därefter jobbade jag i klimat- och miljö- samt jordbruksutskottet i riksdagen. Främst med frågor kopplade till reduktionsplikten och industriomställning”, säger projektledaren Göran Gutiérrez-Aranda.

Vilket public affairs-arbete prioriterar Energiföretagen Sverige just nu?

”Vi arbetar just nu med att systematisera public affairs-arbetet och ta fram nya strategier för att bli ännu vassare i Energiföretagens påverkansarbete på nationell och europeisk nivå.  I höst följer vi särskilt arbetet med elmarknadsutredningen som alla väntar på och vi kommer lämna in remissvar på Mats Dilléns kärnkraftsutredning”, säger Sara Emanuelsson, enhetschef för Politik och samhälle.

”En annan viktig fråga är fjärr- och kraftvärmens utmaningar där det behövs nya incitament och stöd så som ersättning för systemnyttan. Med ytterligare en resurs har vi ännu större möjlighet att täcka in den stora bredd av frågor som vi på Energiföretagen arbetar med och i högre grad upplysa politiken om vilka behov energibranschen har. Det händer mycket i branschen. Exempelvis har EU-lagstiftningen blivit viktigare på senare år”, säger Emmy.

Vilka trender ser ni inom public affairs?

”En tydlig trend är att energifrågor används alltmer som symboler i politiska konflikter, vilket gör det extra viktigt för oss att arbeta för att främja en konstruktiv dialog mellan politiska aktörer och branschen. Vårt främsta mål är att minska den politiska polariseringen kring enskilda kraftslag och i stället lyfta fram att alla kraftslag har en roll att spela för att möta framtidens energibehov. För att skapa långsiktig stabilitet och förutsägbarhet på energiområdet behöver vi säkerställa att det finns robusta processer på plats, likt det klimatpolitiska ramverket med tillhörande klimatlag, som binder framtida regeringar vid de överenskomna målen. Det är avgörande för den fortsatta elektrifieringen och för att Sverige ska möta sina elbehov på 330 TWh till år 2045, säger Göran.

”En annan trend som påverkar public affairs-arbetet är att det finns en större allmän oro för att klimatomställningen och elektrifieringen skjuts på framtiden. Det leder till att industrin inte vågar göra tillräckliga investeringar och i värsta fall väljer att etablera sig i andra länder. För att motarbeta det överlämnade vi i juni tio snabba reformer för mer el och stärkt konkurrenskraft till finansmarknadsminister Niklas Wykman och energi- och näringsminister Ebba Busch, vilket har efterfrågats av regeringen”, säger Emmy.

Vad kan ni som arbetar med public affairs hjälpa Energiföretagens medlemmar med?

”Vi är medlemmarnas öra mot marken och har nära kontakter med beslutsfattare och andra nyckelaktörer som har betydelse för utvecklingen av energifrågorna. Vi träffar medlemmarna i Energiföretagens styrelse, regionala styrgrupper och sakråd och bidrar där med att identifiera och driva viktiga påverkansfrågor tillsammans med medlemsföretagen”, säger Emmy.

Berätta något oväntat om er själva!

”Sedan 25 år tillbaka tränar jag en japansk kampsport som heter kendo och jag är fortfarande rankad som den åttonde bästa i världen. Jag har haft en paus från landslaget, men kommer snart vara tillbaka där igen”, säger Göran.

”Under mitt liv har jag varit på turné genom alla Energiföretagens regioner; jag bodde mina första 19 år i Borås, därefter bodde jag 15 år i Skåne och sedan några veckor tillbaka bor jag i region Mitt. Vi får se om det snart bär av mot norr också”, avslutar Emmy.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Sara Emanuelsson

Sara Emanuelsson

Enhetschef Politik & samhälle
Enhet: Energi & Politik
Telefon: 08-677 26 56
E-post: sara.emanuelsson@energiforetagen.se

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Energi & Politik
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se

Emmy Harlid Westholm

Emmy Harlid Westholm

Projektledare Public Affairs
Enhet: Energi & Politik
Telefon: 08-677 25 23
E-post: emmy.harlidwestholm@energiforetagen.se

Göran Gutiérrez-Aranda

Göran Gutiérrez-Aranda

Projektledare Public Affairs
Enhet: Energi & Politik
Telefon: 08-677 25 34
E-post: goran.gutierrez-aranda@energiforetagen.se