Rubrik och ingress till innehållet på sidan

Energikommunikation i juletid

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Huvudinnehåll

Använd gärna våra samlade fakta och exempel i din kundkommunikation för att exemplifiera värdet av den el och värme som produceras och distribueras dygnet runt.

Rätt juleljus sparar både pengar och miljö

Visste du att elljusstaken uppfanns av svensken Oskar Andersson redan 1934? Och visste du att du kan spara massor av el genom att byta ut gammal belysning mot moderna LED-ljus? Du sparar dessutom pengar!

Genomsnittssvensken har omkring tre elljusstakar, två adventsstjärnor och en julgransbelysning och med LED-lampor du låta dem lysa hela december för bara tre kronor. Det är fyra gånger mindre än en lussekatt kostar.

En lussekatt till kaffet

Vanligtvis kostar en lussekatt en tia jämt att köpa. De är nästan lika viktiga som julbelysningen tycker vissa. Vad kan du göra för julmyset om du lägger samma pengar på el?

Om du istället för en lussekatt lägger dina 10 kronor på el, vad kan du då göra?

  • Fem adventsstakar (med LED-lampor) igång dygnet runt. I ett helt år faktiskt.
  • Om du bakar dina egna lussekatter och har en varmluftsugn kan du göra en omgång i veckan under hela december.
  • Värma några muggar glögg varje dag under december.
  • Kolla på iPaden en halvtimme om dagen under december.

Genomsnittskostnaden på 1,50 kronor per kilowattimme baseras på SCB:s uppgifter och omfattar nätavgift för en villa samt ettårigt elavtal inklusive skatt, certifikat och moms.

lussekatt

Så mörk är natten i midvintertid

Lucia är en av årets mörkaste dagar. Då tänder vi gärna både levande ljus och julbelysning och genom göra några enkla, men medvetna, val så kan du göra skillnad för både klimat och miljö.

  • Välj rätt stearinljus! Det betyder att ljusen ska vara gjorda av just stearin och inte paraffin. Paraffin är gjort av olja och påverkar miljön på samma sätt som när du kör bil eller eldar fotogen.
  • Fundera på om du behöver använda värmeljus, detta eftersom behållaren inte kan läggas i den vanliga metallåtervinningen utan ska lämnas hos kommunens återvinningscentraler då även veken av järn ska separeras från behållaren av aluminium.
  • Det är stor skillnad på julbelysning med traditionella glödlampor eller modern LED-belysning. LED drar 80 procent mindre el och lyser 15 gånger längre. Att låta en elljusstake med LED lysa hela december kostar dig dessutom inte mer än en krona på elräkningen.

Låt julgranen värma dig

Omkring hälften av alla svenska hushåll värms med fjärrvärme. Samtidigt använder vi omkring 3 miljoner julgranar varje år – ett perfekt bränsle för våra fjärrvärmeanläggningar. Genom att återvinna julgranarna på rätt sätt så kan de bidra till ny värme i kalla januari, när vi behöver den som mest. Lämna din julgran på närmaste insamlingsplats. 

gran

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lisa Hjelm

Lisa Hjelm

Regionchef Mitt
Enhet: Medlemsdialog och juridik
Telefon: 08-677 26 54
E-post: lisa.hjelm@energiforetagen.se

Klimatsmarta sommartips

Vi har tagit fram smarta sommartips för alla som vill bidra till ett bättre klimat. Tipsen är anpassade för att användas i sociala media - i första hand Facebook. Till...

Läs mer

Elens dag

Elens dag firas 23 januari varje år, för att uppmärksamma nyttan av el samt uppmärksamma och skapa aktiviteter för de delar av världen som inte har samma självklara...

Läs mer

GIVEWATTS - social sponsring

GIVEWATTS distribuerar solenergilampor i Kenya och Tanzania i syfte att framför allt underlätta barnens läxläsning och förbättra studieresultat. Energiföretagen Sverig...

Läs mer