Rubrik och ingress till innehållet på sidan

Praktikinitativ med fokus på nyanlända

Publicerat av: Elin Fellers ·

Huvudinnehåll

Vi har samlat information om olika pågående initiativ som syftar till att få fler nyanlända i praktik och jobb på den svenska arbetsmarknaden. Listan är inte komplett, och alla tips eller korrigeringar är välkomna!

För mer information om vad som gäller när du tar emot en praktikant från Arbetsförmedlingen, ta del av informationen i högerspalten.

Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik till nyanlända akademiker. Syftet med programmet är att tillvarata kompetensen och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden.

Jobbsprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA och riktar sig till nyanlända akademiker med en högskoleexamen inom teknik, naturvetenskap eller ekonomi. Genom praktiken skapas nya kontakter, förutsättningar för validering av kompetens och en möjlighet att fylla kompetensgap med resurser som idag står utanför arbetsmarknaden.

Att medverka är enkelt och kostnadsfritt:

  • Kontakta Jobbsprånget, så hjälper de dig att lägga upp en annons i sin ansökningsportal.
  • Som arbetsgivare bistår du med handledare under fyra månader, samt genomför rekryteringen av er(a) praktikant(er) i ansökningsportalen.
  • Jobbsprånget bistår varje arbetsgivare med en kontaktperson som stöttar vid behov under hela processen. Stödet omfattar allt från kostnadsfri handledarutbildning till myndighetskontakter avseende praktikanterna.
  • Arbetsgivaren betalar ingen praktiklön. Arbetsförmedlingen ansvarar för praktikantens försäkring och ersättning.

Vill ditt energiföretag delta? Mer information hittar du här.

För medverkan i vårens praktikperiod (februari-maj 2018), behöver Jobbsprånget din annons snarast möjligt, senast 15 december. Vid frågor kontakta:
Tina Hemlin Käcke
Tekniksprånget/Jobbsprånget
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA
Tel: 08-791 29 70

100-klubben
En uppmaning från regeringen sedan hösten 2015,  som erbjuder en särskild ingång till Arbetsförmedlingen om företaget kan förbinda sig till att erjuda 100 praktikplatser under en avsedd tid. Läs mer om 100-klubben.

Korta vägen
Ett uppdrag från Arbetsförmedlingen till bl.a. Academicum som letar praktikplatser och erbjuder behovsanpassade utbildning. Läs mer om Korta vägen.

Äntligen jobb
Ett praktikprogram som initierades från Swedbank och omfattar framför allt ekonomer, apotekare och ingenjörer. Praktikanterna kommer från Arbetsförmedlingen och yrkeskompetensbedömning ingår.

Welcome talent
En annonseringsplattform för företag som genom LinkedIn kan utannonsera sina praktikmöjligheter, här erbjuds praktik till personerna både med och utan uppehållstillstånd. Läs mer om Welcome Talent.

Novare potential
Rekryteringskonsulter som specialiserat sig på att hjälpa företag att rekrytera nyanlända till fasta anställningar. Läs mer om Novare potential.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se