Rubrik och ingress till innehållet på sidan

Daniel sadlade om till högskoleingenjör: "Ångrar inte en sekund!"

Publicerat av: Anna Lejestrand

Huvudinnehåll

Daniel Ruisniemi, 37 år, arbetade tidigare som lärare inom idrott och hälsa men hoppade på distansutbildningen till högskoleingenjör i elkraft vid Umeå Universitet efter att hans kusin hade pratat varmt om sitt jobb på driftcentralen på ett elnätsföretag. I juni 2014 tog Daniel examen och han har sedan dess arbetat på Umeå Energi som driftingenjör på elnätet. Ett lyckat karriärbyte tycker Daniel: jag ångrar det inte en sekund!

Jobbet som driftingenjör innebär ett stort ansvar. Det är från driftcentralen som arbetet på nätet styrs och det är de som är ansvariga för bortkopplingen av strömmen när ett arbete ska utföras på nätet:

Utbildningen som Daniel har gått är ett samarbete mellan Umeå universitet, Luleå tekniska högskola och Mittuniversitetet. Det är en ren distansutbildning vilket passade Daniel perfekt. Det innebar att han kunde planera sina studier så att han även kunde arbeta en del, det gjorde det också möjligt med en flytt från Stockholm till Umeå under studietiden när sambon kom in på sjuksköterskeutbildningen där.

Men att det är en distansutbildning kräver även en del av den som studerar.

Daniel Ruisniemi

Tidigare arbetade Daniel som lärare, men han har alltid varit intresserad av matte och fysik. Så valet att byta inriktning var inte svårt. Och att det blev just Umeå Energi som arbetsgivare var inte heller konstigt. Daniel kontaktade företaget när flytten till Umeå var klar och fick redan första sommaren jobba med de olika sektionerna på elnätssidan.

Att ta in sommarjobbare är något Daniel rekommenderar andra företag att arbeta aktivt med för att visa upp branschen. Det ger en möjlighet att visa alla fördelar med att jobba på ett energiföretag. Som att arbetet är så varierande, man får vara både ute och inne, jobba i grupp och individuellt. Och då har företaget också chansen att visa vilket stort samhällsansvar det är att arbeta med el. Att Daniel är nöjd med sitt val går inte att ta miste på: