EU enas om AI-reglering – en historisk händelse

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Med den politiska överenskommelsen skriver EU historia genom att vara först med att anta lagar som reglerar användningen av artificiell intelligens (AI), inklusive regeringars användning av AI i biometrisk övervakning och hur man reglerar AI-system som ChatGPT. Nu återstår det för experterna att precisera alla detaljer. Den nya AI-regleringen implementeras år 2025.

Foto: Martin of Sweden/Mostphotos

Överenskommelsen kräver att grundläggande modeller som ChatGPT och AI-system för allmänna ändamål (GPAI) uppfyller transparenskraven innan de släpps ut på marknaden. Det handlar även bland annat om att ta fram teknisk dokumentation som följer EU:s upphovsrättslagstiftning samt regeringars användande av biometrisk övervakning i realtid på offentliga platser när det gäller offer för vissa brott, förebyggande av verkliga, aktuella eller förutsebara hot, såsom terroristattacker, och sökningar efter personer som misstänks för de allvarligaste brotten. 

Fyra riskkategorier

Lagen delar in AI-system i fyra riskkategorier: oacceptabla, hög risk, begränsade och minimala risker. Att känna till skillnaderna är avgörande för efterlevnad. De flesta AI-system räknas som minimal risk och omfattas inte av några regler. För de som klassas som högrisksystem med systemrisker, såsom förvaltning och drift av kritisk infrastruktur gäller annat. Här krävs exempelvis loggning av aktiviteter, detaljerad dokumentation, tester, mänsklig tillsyn, rapportering till Europeiska kommissionen om allvarliga incidenter samt en hög nivå av robusthet och cybersäkerhet.

Konsumenterna skulle ha rätt att lämna in klagomål och få meningsfulla förklaringar. Den som bryter mot regleringen riskerar böter på maximalt 35 miljoner euro eller 7 procent av den globala omsättningen.

Läs nyhet från Europaparlamentet här.

Här kan Europaparlamentets och rådets förordning läsas även på svenska.

Regeringen utreder i Sverige

Samtidigt gavs ett nytt regeringsuppdrag förra veckan åt en AI-kommission att utreda konkurrensmässiga fördelar med AI – där ansatsen är att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utveckling och användning av AI i Sverige på ett hållbart och säkert sätt.

Läs mer på regeringens webbplats här.

Mer information kommer om den nationella implementering hanteringen.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se