Handboken om Styrel har uppdaterats

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimyndigheten har under hösten gjort en översyn av handboken om Styrel. Inför planeringsomgång 2023–2025 har den fräschats upp med ny layout, blivit mer lättläst och fått aktuell information. En vägledning för prioritetsklasser har tagits fram för att underlätta arbetet med Styrel.

Styrel är ett systematiskt sätt att identifiera och prioritera samhällsviktiga elanvändare vid en manuell frånkoppling av el. Myndigheter, länsstyrelser, kommuner och elnätsföretag samarbetar för att identifiera och prioritera elanvändarna.

Samhällsviktiga elanvändare ska prioriteras så långt det är möjligt. Det är en princip som gäller sedan 1 januari 2012. För att kunna prioritera behöver samhällsviktiga elanvändare identifieras, och elledningarna som försörjer dem rangordnas. Till- och frånkopplingen sker på elledningsnivå eftersom de tekniska förutsättningarna att koppla ifrån enskilda elanvändare är begränsade.

Nu har handboken alltså uppdaterats inför nästa planeringsomgång. Läs den nya handboken här.

Elnätsföretagen in i planeringsfas 4

Elnätsföretagens Styrelplanering börjar när de får planeringsdokument 1 från kommunen, vilket senast ska ske 1 oktober 2024. De kompletterar med uppgifter om elledning samt elområde för alla identifierade elanvändare. Även elledningar som korsar en kommungräns ska anges och i vilken kommun som frånkopplingen sker. När elnätsföretagen fyllt i all information skickas dokumentet tillbaka till kommunen senast den 31 januari år 2025.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se