Energimarknadsinspektionen aviserar att metodbyte för elnätens intäktsreglering pausas

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I kammarrättens dom från tisdagen den 20 juni fastslogs att Energimarknadsinspektionen (Ei) inte haft laglig rätt att fatta beslut om uppgiftsinlämning för fastställande av intäktsramar. Ei har därför gått ut idag med nyhet om att inte göra något metodbyte under perioden 2024–2027. Deras begäran om synpunkter på överväganden om förändringar är därmed inte längre aktuell.

Kammarrätten slog i sin dom fast att Ei med stöd av ellagen 12 kap. 2 § inte har rätt att inhämta uppgifter för fastställande av intäktsramar. Detta eftersom ett sådant fastställande inte utgör en del av Ei:s tillsyn. Därefter konstaterar kammarrätten att ellagen 5 kap. 4 § innebär att elnätsföretagen har en skyldighet att lämna in underlag. Detta kräver dock att Ei i föreskrifter har fastslagit vad företagen ska lämna in. Några sådana instruktioner finns inte eftersom Ei tidigare har upphävt just dessa föreskrifter.

Sammantaget konstaterar kammarrätten att Ei inte har någon legal rätt att i beslut inhämta begärda uppgifter och undanröjde därför såväl förvaltningsrättens dom som Ei:s beslut att inhämta uppgifter.

Tidplan och nästa steg

Ei har inte för avsikt att överklaga domen, vilken då kommer att vinna laga kraft. Ei avser därför att fortsätta med den metod som används för perioden 2020–2023. Vilka uppgifter som elnätsföretagen ska rapportera in och tidplaner för detta återkommer Ei om inom ett par veckor.

Fortsatt dialog med branschen

Detta innebär att Ei till tillsynsperioden 2024–2027 inte byter metod för värdering av kapitalbas från den kapacitetsbevarande modellen. Om modellen i övriga delar kommer att genomgå några förändringar vet vi i dagsläget inte förutom att den enligt ellagen måste innehålla incitament för användning av flexibilitetstjänster. Viss utveckling av modellen avseende löpande kostnader och övriga incitament bedömer vi ändå är möjliga inom ramen för nuvarande lagstiftning. Energiföretagen ser fram emot fortsatt dialog med Ei i dessa delar. När det gäller eventuella förändringar avseende kapitalbasen anser vi att det är bra med den extra tid som ges för mer analys och utveckling av en övergångslösning, som krävs vid ett metodbyte. Andra delar i modellen skulle med fördel kunna utvecklas redan nu med tanke på de utmaningar som förestående elektrifiering innebär.

Ei är nu inriktade på att invänta resultatet av den pågående utredningen om översyn av regleringen på el- och naturgasområdet, och att avvakta med sina förändringar av regleringsmodellen till perioden 2028–2031. Ei avser även att fortsatt föra dialog med berörda aktörer här, vilket Energiföretagen också välkomnar. Detta ger branschen möjlighet att föra fram synpunkter för att skapa ett regelverk som stödjer den pågående energiomställningen, där elnäten har en avgörande roll i elektrifieringen av samhället.

Synpunkter till Ei behövs inte

Möjligheten att skicka in synpunkter till Ei på deras övervägda förändringar inför 2024–2027, med deadline 5 juli, är i och med utvecklingen i ärendet inte längre aktuell.

Läs Ei:s nyhet här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se