Ei om konsekvenser av 15 minuters avräkningsperiod för obalanser

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimarknadsinspektionen, Ei, skriver i en nyhet hur 15 minuters avräkning, mätperiod och handel påverkar aktörerna på grossistmarknaderna. En konsekvens är också att de som skickar, tar emot, lagrar och behandlar mätdata behöver ha utrymme att hantera större datamängder då det blir fyra gånger så mycket data att hantera.

Senast den 1 januari 2025 ska avräkningsperioden för obalanser vara 15 minuter. Det betyder även att perioden för mätning förkortas inom EU och att handeln på grossistmarknaderna till viss del förändras. Ei beskriver förändringarna på sin webbplats, hur de påverkar grossistmarknaderna och handeln med el samt hur tidplanen ser ut.

Regelverket i korthet med möjlighet till undantag

I Kommissionens förordning (EU) 2017/2195 från 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el (Balansförordningen) finns krav om att alla systemansvariga för överföringssystem (TSO) ska tillämpa en avräkningsperiod för obalanser på 15 minuter senast den 16 december 2020 (Artikel 53.1). Svenska kraftnät ansökte om undantag till och med 21 maj 2023 vilket Ei har beviljat. Den längsta period en TSO kunde ansöka om undantag från införandet av 15 minuters avräkningsperiod för obalanser var till den 1 januari 2025 (Artikel 62.9).

Svenska kraftnät genomförde tekniskt förändringen från 60 till 15 minuters avräkningsperiod för obalanser den 22 maj 2023. Förändringen innebär att obalansernas volym och pris fortfarande beräknas per 60 minuter, men att volymerna sedan delas upp i fyra och priset blir detsamma för alla fyra kvartar. Detta tekniska genomförande har skett genom att eSett (det företag som utför avräkningen mellan de balansansvariga) har uppdaterat sina avräkningsavtal.

Läs nyhet om 15 minuters avräkningsperiod för obalanser på EDi:s webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se