Elföretag ska upprätta beredskapsplaner inom ett år

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska kraftnät är elberedskapsmyndighet och har beslutat att aktörer inom elförsörjningen ska upprätta beredskapsplaner. Alla aktörer inom den svenska elförsörjningen berörs av beslutet. Beredskapsplanerna ska vara beslutade senast den 30 september 2024. Det är dessutom ”Beredskapsveckan” denna vecka, ett årligen återkommande arrangemang.

Foto: MSB/Michael Fredman

De aktörer som berörs av kraven på beredskapsplaner är:

  • företag som bedriver produktion av el
  • företag som bedriver distribution av el, så länge överföringen av el sker med stöd av nätkoncession enligt 2 kap. 1 § ellagen.

Dessa företag fick måndagen den 25 september ett beslut skickat till sig från Svenska kraftnät med kravet att upprätta en beredskapsplan. Till beslutet finns en bilaga som beskriver planeringsförutsättningar som kan användas och ger vägledning till vad som ska ingå i beredskapsplanen.

Läs Svenska kraftnäts beslut om beredskapsplaner här

Läs bilaga 1 ”Planeringsunderlag och innehåll i beredskapsplan” här

Läs Svenska kraftnäts tidplan här

Svenska kraftnät erbjuder också digitala informationsmöten med koppling till elberedskapsplanerna.

Beredskapsvecka med MSB varje år vecka 39

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför varje år ”Beredskapsveckan”. Det är en informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 som i år inträffar den 25 september till 1 oktober.

Tema för Beredskapsveckan 2023 är ”Öva!”. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig, skriver MSB på sin webbplats. Myndigheten tror att enkla övningar utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer kan bidra till det.

Läs om beredskapsveckan här hos MSB, som bland annat innehåller kampanjmaterial, och låt er inspireras inför framtiden.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se