Svinpesten påverkar energiföretag i drabbad zon

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Afrikansk svinpest buren av vildsvin har konstaterats i Fagersta och Norbergs kommuner i Västman­lands län. I den smittade zonen finns regler som ska följas för att hindra smittspridning. Inom området har några energiföretag drabbats av restriktioner i samband med arbete inom området. Sala-Heby Energi är ett av dem.

Jordbruksverket poängterar vikten av att följa restriktionerna i den smittade zonen. För att kunna bekämpa afrikansk svin­pest behöver alla hjälpas åt. Restriktionerna finns för att vild­svinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden, och för att människor till exempel inte ska sprida smitta vidare via skor och redskap. 

Viruset har uppkommit via mänsklig aktivitet. Det har en förmåga att kunna leva i fryst eller rått kött under en längre tid och kan även överleva i jord ca 1 månad. Jordbruksverket tror att området tidigast kan friförklaras om 2 år, och har upprättat en operativ ledningscentral (OLC) i Fagersta där Jordbruksverkets TIB (Tjänsteman i Beredskap) sitter.

Endast akuta arbeten får genomföras – energiföretag drabbade

Det råder förbud att vistas inom det aktuella området. Drabbade aktörer hänvisas till Jordbruksverket, och från energisektorn har Mälarenergi, Sala-Heby Energi, och Vattenfall drabbats. Endast akuta arbeten får genomföras i det smittade områdets skog och mark, och dessa jobb ska anmälas till Jordbruksverket. Planerade jobb pausas tills vidare.

När det gäller undantag skriver Jordbruksverket att: ”om det finns särskilda skäl går det att söka undantag från restriktionerna som råder inom området. Det kan till exempel vara aktuellt när du ska göra underhållsarbete inom vatten, el och tele, eller ska frakta ut virke. Du söker undantag i vår e‑tjänst.”

Den som måste beträda området akut till exempel vid driftstörning nattetid kan också ringa Jordbruksverkets TIB för att få ett muntligt godkännande att omedelbart beträda området. Så länge man inte lämnar allmän väg eller endast är inom tomtgränser behövs dock ingen dispens.

Sala-Heby Energi kan fortsatt leverera el tryggt till kunderna

Det viktigaste arbetet just nu är att stängsla in kärnområdet så att inte vildsvinen för smittan vidare. Samma metod användes i Belgien 2018 som drabbades av svinpesten och lyckades bekämpa smittan på ett effektivt sätt.

– På Sala-Heby Energi är vi inte särskilt oroliga för att inte kunna ge en trygg elleverans till våra kunder inom restriktionsområdet. Vi har nyligen gjort omfattande investeringar vilket har gjort området förhållandevis driftsäkert. Däremot är vi mer bekymrade för om detta blir långvarigt och om restriktionsområdet utökas, samt hur detta kan adderas till den redan ansträngda situationen med tillgång till biobränsle i närområdet, säger Andreas Ringvall som är elnätschef hos Sala-Heby Energi.

Jordbruksverket informerar i detalj

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats. Här finns exempelvis detaljerade frågor och svar om svinpesten och en karta som visar det drabbade området. Det framgår också vilka restriktioner som gäller, till exempel hur maskiner och personal som behöver vistas i området ska saneras.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Catherine Lillo

Catherine Lillo

Regionchef Mitt
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 26 81
E-post: catherine.lillo@energiforetagen.se