Investeringar i elnätet innebär ökade kostnader – också för kunden

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Energimarknadsinspektionen har beslutat om elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027. I media uppmärksammas frågan utifrån att kostnaderna för kund kan komma att öka framöver. Nedan finns länkar till både radioinslag och tidningsartiklar där Energiföretagens Tomas Malmström förklarar.

Energimarknadsinspektionen gick härom veckan ut med sitt beslut om elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 där man konstaterar att högre elnätsavgifter väntas för många elnätskunder, vilket är något som även Energiföretagen redan har flaggat för.

Media har visat ett stort intresse för frågan och speciellt haft fokus på storleken på nya elnätsavgifter för kund. Energiföretagen är dock kritiska till de siffror som förekommer i rapporteringen, med hänvisning till Energimarknadsinspektionens kommunikation.

Energimarknadsinspektionen hävdar att elnätsföretagens intäkter ökar med 100 miljarder kommande fyra år, jämfört med föregående fyra år. Sanningen är att det ännu inte är klart hur stor ökningen i slutändan blir, eftersom underlagen inte är klara. Hur priserna för alla Sveriges elnätskunder blir framöver går heller inte att uttala sig om då alla elnätsföretag sätter sina priser individuellt utifrån sina respektive förutsättningar.

Det som dock är klart, och som också Ei tillstår, är att Investeringsbehovet för att modernisera och bygga ut elnätet väntas öka kraftigt framöver, beroende på elektrifieringen. Det innebär att Sveriges omkring 170 elnätsföretag behöver öka sina investeringar kraftigt, vilket i sin tur påverkar kundernas avgifter. Ökande elnätsavgifter de närmsta åren beror också på ett högre ränteläge och att komponenter för att bygga elnät har blivit dyrare.

Energiföretagen har också replikerat en debattartikel av Villaägarna som varit i flera lokaltidningar.

Läs intervjuer med tidningen Second Opinion samt i Tidningen näringslivet.

Lyssna på Energiföretagens samtal med Villaägarna i P1

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se

Viktor Nordqvist

Viktor Nordqvist

Pressansvarig
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 25 61
Mobil: 070-164 44 61
E-post: viktor.nordqvist@energiforetagen.se