Elnätsföretag ska rapportera in uppgifter om smarta elnät

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I april i år ska elnätsföretag börja rapportera in uppgifter till Energimarknadsinspektionen (Ei) om utvecklingen av smarta elnät. Det ska ske senast den 30 april via Ei:s e-tjänst som öppnar i början av april. Ei ska samla in uppgifterna och följa utvecklingen av smarta elnät, och vartannat år ska myndigheten ta fram en rapport med rekommendationer.

Skyldigheten att rapportera in uppgifter gäller de flesta svenska elnätsföretagen, och har sin bakgrund i det europeiska elmarknadsdirektivet. För att följa utvecklingen av smarta elnät har Ei tagit fram ett antal indikatorer som ska ge en bild av användningen av smarta elnät, samt behovet av och förutsättningarna för smarta elnät. Exempel på indikatorer är användning av flexibilitetstjänster, spänningskvalitet, nättariffer och anslutna energilager.

Senast den 30 april ska berörda elnätsföretag ha rapporterat in uppgifterna till Ei. Inrapporteringen ska ske via en e-tjänst, Neon, som öppnas i början av april. Redan nu finns en sida med information om inrapporteringen. Där finns även länk till föreskrifterna och en handbok.

Läs nyhet på Ei:s webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se