Flera nya föreskrifter till följd av ren energi-paketet

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Ren energi-paketet har införts i ellagen under 2022 och 2023. Där gavs myndigheter möjlighet att ta fram föreskrifter för att tydliggöra nyheter som gäller. Detta har under det senaste året utmynnat i en hel del föreskrifter och utredningar av intresse för energiföretag.

”Ren energi för alla i Europa” är ett europeiskt lagstiftningspaket som syftar till att underlätta övergången till ett mer förnybart energisystem och uppfylla EU:s åtaganden enligt Parisavtalet. Här följer en summering av några påbörjade och färdiga föreskrifter som kommit efter ellagsändringarna till följd av ren energi-paketet:

ELHANDEL

Faktura och webbinformation

Energimarknadsinspektionen (Ei) har arbetat med föreskrifter om faktura- och webbinformation avseende elhandel. De föreskrifterna har varit på remiss och förväntas beslutas inom kort. Tänkt ikraftträdande 1 januari 2025.

Datatillgång

Det är inom kort dags för föreskrifter kring driftskompatibilitet. Krav på vilken data kunden ska ha tillgång till, hur man ska lämna fullmakt för att tredje parter ska få tillgång till uppgifterna etcetera. Det är inte direkt kopplat till ren energi-paketet, utan en implementering av annan EU-reglering som vi borde infört redan. Uppdraget finns här.

Det står felaktigt att de har till 1 mars 2023 på sig. Det är 1 mars 2024 som gäller. Det har varit ett referensgruppsmöte i december 2023, som Energiföretagen deltog i. Ei försöker ha en praktisk approach, men konstaterar ändå att vi i dagsläget inte uppfyller EU-krav på säker identifiering av kunder. Detta kan i och för sig vara bra då vi eftersträvar en uppstyrd fullmaktshantering, bland annat för att minska utrymmet för aktörer att verka ojuste på marknaden.

Aggregeringstjänster

Svenska kraftnät har fått i uppdrag att ta fram en kompensationsmodell för leverantörer av aggregeringstjänster. Energiföretagen ingår i en referensgrupp. Uppdraget ska redovisas senast 2 september 2024.

ELNÄT

Faktura och webbinformation

Precis som på elhandelssidan finns möjlighet för Ei att ta fram föreskrifter om fakturakrav och krav på webbinfo avseende elnät. Ei har ännu inte beslutat om man i dagsläget tänker utnyttja sin föreskriftsrätt. Energiföretagen har påtalat vikten av att snabbt besluta sig i frågan, eftersom det är viktigt även ur ett samfaktureringsperspektiv.

Nätutvecklingsplaner

Nätutvecklingsföreskrifterna är klara och finns här. Det kommer också en vägledning kopplat till dessa föreskrifter, som enligt Ei också väldigt snart är klar.

Smarta elnät

Elnätsföretagen har en skyldighet att rapportera in uppgifter om utvecklingen av smarta elnät. Se Ei:s föreskrift och konsekvensutredning: Föreskrift EIFS 2022:5 – Energimarknadsinspektionen

VAD SKER MED DE ALLMÄNNA AVTALSVILLKOREN?

Som vi tidigare informerat om pågår en revidering av de allmänna avtalsvillkoren genom arbetsgruppen ALLMA 9. Villkoren revideras i huvudsak för att anpassas till ändringar som skett genom Ren energi-paketet. Energiföretagen har dock samlat in önskemål om ändringar även från medlemsföretagen och från arbetsgrupper inom Energiföretagen. Till följd av den snabba ändringstaken i regelverket just nu har revideringsarbetet dragit ut något på tiden.

Arbetsgruppen siktar på att kunna komma ut med ett förslag till reviderade konsumentvillkor inom kort. Förslaget skickas på remiss till medlemsföretagen innan förhandlingar med Konsumentverket startar. Parallellt med förhandlingarna sker även revideringsarbete av villkoren för övriga kunder (näringsverksamhet och högspänningsanläggningar). Det är realistiskt att tro att nya villkor kan träda i kraft först under hösten 2024.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Marie Lindh

Marie Lindh

Ansvarig slutkundsmarknad el
Enhet: Energisystem
Telefon: 08 - 677 25 08
E-post: marie.lindh@energiforetagen.se