Nya föreskrifter om elberedskap gäller från 1 april

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Den 1 april 2024 börjar Svenska kraftnäts nya föreskrifter om elberedskap (SvKFS 2023:1) gälla. Föreskrifterna ersätter Svenska kraftnäts föreskrifter (SvkFS 2013:2) som därmed upphör att gälla. De nya föreskrifterna medför att fler typer av elanläggningar ska betraktas som väsentliga anläggningar för elförsörjningen. Vi uppmärksammar också Svenska kraftnäts utbildning i totalförsvar.

Elberedskapslagen ger Svenska kraftnät möjlighet att besluta att elföretag ska vidta beredskapsåtgärder. Det avser sådana åtgärder som stärker elföretagets förmåga att förebygga, motstå och hantera sådana störningar i elförsörjningen som kan medföra svåra påfrestningar på samhället. Med beredskapsåtgärder avses också åtgärder som krävs för att göra det möjligt att vidta de åtgärder som behövs vid höjd beredskap.

Elberedskapslagen reglerar även elföretagens skyldigheter att anmäla förändringar och lämna information om störningar, samt att upprätta risk- och sårbarhetsanalyser.

Läs nyhet på Svenska kraftnäts webbplats.

Här kan den nya föreskriften laddas ned direkt.

Inbjudan till utbildning i totalförsvar

Denna vecka har anmälan skickats ut till Svenska kraftnäts digitala grundutbildning i totalförsvar. Den har gått ut till flera aktörer inom elförsörjningen men finns aven här för nedladdning.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se