Nytt stöd för köp av lätta ellastbilar

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Nu finns ett nytt stöd att söka för företag, kommuner och regioner som köper lätta ellastbilar. Syftet är att snabba på elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta.

Foto: Mercedes-Benz eSprinter Stödet gäller för batterielektriska lätta ellastbilar upp till 3,5 ton. Även lätta lastbilar som drivs av vätgas via bränsleceller omfattas av stödet.

Premien får beviljas med ett belopp som motsvarar högst 30 procent av prisskillnaden mellan den lätta ellastbilen och närmast jämförbara fordon , dock högst 50 000 kronor.

Stödet är tillfälligt och kommer bara att vara möjlig att söka fram till oktober 2025. Dessutom kommer storleken på stödet att minska över tid; vill man försäkra sig om maximalt stöd ska man inte vänta alltför länge, enligt Energimyndigheten.

– Vi ser att höga inköpskostnader fortfarande håller tillbaka takten i övergången till elfordon, därför är det positivt att vi nu får ett investeringsstöd för lätta ellastbilar. Det finns stora fördelar med att dessa fordon börjar köra på el istället för diesel eller bensin. Utöver att minska både klimatutsläpp och lokala utsläpp bidrar även eldriften till bullerfria arbetsmiljöer för alla de hantverkare, servicetekniker och andra som kör lätta lastbilar under sin arbetsdag säger Martin Olin, ansvarig E-mobilitet på Energiföretagen Sverige.

Mer information om stödet och hur man söker finns här: Klimatpremie för lätta ellastbilar (energimyndigheten.se)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se