Stärkt civil beredskap inom energiförsörjningen och enad hotbild

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

De fyra myndigheterna inom sektorn energiförsörjning har beslutat om ett gemensamt inriktningsdokument som ska skapa förutsättningar för att på ett strukturerat sätt förebygga, motstå och hantera störningar och avbrott i energiförsörjningen. Det gemensamma arbetet ska generera en stärkt civil beredskap inom Sveriges energiförsörjning. Myndigheterna har också enats om hotbilden mot den svenska energiförsörjningen i en rapport.

Sveriges beredskapsmyndigheter arbetar intensivt med att stärka det civila försvarets förmåga. I sektorn energiförsörjning ingår myndigheterna Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten, som planerar sina verksamheter tillsammans och stödjer andra aktörer i deras arbete med att höja förmågan att stå emot störningar i fredstid och i höjd beredskap.

Hot- och riskbild för sektorn energiförsörjning

Beredskapsmyndigheterna inom sektorn energiförsörjning ska kontinuerligt analysera hot, sårbarheter och risker inom sitt ansvarsområde. Tillsammans har myndigheterna tagit fram en sammanställning av den gemensamma hot- och riskbilden inom sektorn, som ska vara ett stöd för aktörer för att identifiera nödvändiga beredskapsstärkande åtgärder.

Läs nyhet på Energimyndighetens webbplats där inriktningsdokumentet finns

Läs nyhet på Svenska kraftnäts webbplats på samma tema

Läs speciellt om hot-och riskbilden på Svenska kraftnäts webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se