Ei i dialogmöte om infodelning vid elnätsanslutning

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Den 18 januari presenterade Energimarknads­inspektionen (Ei) preliminära förslag om en utvecklad och effektiv informations­delning vid ansökningar om nya anslutningar till elnäten. Detta som svar på ett regeringsuppdrag från Ei:s regleringsbrev för år 2023. Presentationen skedde i samband med ett dialogmöte som Ei anordnade där Energiföretagen gav sin syn i frågan.

Informationsdelningen ska bidra till ett optimalt utnyttjande av resurser, samt en säker och effektiv utveckling och drift av elsystemet. I uppdraget ingår att utreda vilken information som ska delas, till exempel vilken effekt som anslutningen avser, var anslutningen ska ske och när aktörer önskar att anslutningen ska ske.

Cirka 65 representanter från elnätsföretag, kunder, producenter och myndigheter bland annat deltog i dialogmötet i Stockholm den 18 januari där de kunde lämna synpunkter på Ei:s preliminära förslag. På plats fanns även Energiföretagen Sverige som liksom några ytterligare branschorganisationer fick talartid och möjlighet att ge inspel.

Energiföretagens inspel – Svenska kraftnät utreder

– Det är bra att utredningen görs och Ei har identifierat ”Luft i systemet, Otillräckligt med information vid ansökningstillfället” och ”Transparens” som problem inom anslutningsprocessen. Vi tycker det är relevanta områden de studerar. Flera av förslagen till lösningar är bra men några av dem kräver en djupare analys. En fråga vi till exempel redan tittar närmare på inom branschen är vilka krav på mognadsgrad elnätsföretagen på ett mer enhetligt sätt skulle kunna ställa vid anslutningsförfrågningar, säger Tomas Malmström, elnätsansvarig hos Energiföretagen och fortsätter:

– Vi förmedlade bland annat även att problematiken delvis skiljer sig åt mellan lokal- och regionnätsföretag och att det sannolikt inte är så att företagen bara har en enda kö för att ansluta till elnätet och att frågan därför är mer komplex än utredningen ibland ger sken av. En annan sak vi nämnde är att det är viktigt att ha syftet och nyttan klar för sig när man inrättar nya krav/system som ökar administrationen för elnätsföretagen och kunderna. Någon onödig administration vill vi inte bygga in i anslutningsprocessen.

Svenska kraftnät håller på med en utredning likande Ei:s. En delredovisning har kommit och den 31 januari i år ska Svenska kraftnät publicera en rapport som utreder möjligheterna att anslutande part, som kan erbjuda systemnytta eller vars anslutning ryms inom befintligt nät, kan få förtur vid anslutning till stamnätet. Svenska kraftnät ska också ge rekommendationer åt elnätsföretag om krav på mognadsgrad, krav på informationsutbyte, turordningsprinciper och villkorade avtal.

Information från dialogmötet 18 januari – nästa steg 27 mars

Läs nyhet hos Ei om dialogmötet

Läs Energiföretagens presentation från dialogmötet här

Läs Ei:s presentation från dialogmötet här

Ei tar nu arbetet vidare och den 27 mars i år presenteras de faktiska förslagen som en del av den slutliga rapporten.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se