EU-parlamentet enas om regler för att fasa ut F-gaser

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

EU:s lagstiftare godkände tisdagen den 16 januari de nya reglerna för att minska utsläppen från fluorerade gaser och andra ozonnedbrytande ämnen. Därmed har EU-parlamentet och rådet nått en provisorisk överenskommelse i linje med EU:s och globala klimatmål. Energiföretagen sammanfattar viktiga datum och praktiska regler ur F-gasförordningen och fokuserar här på elnäten.

Med 457 röster för, 92 emot och 32 nedlagda röster godkände parlamentsledamöterna den överenskommelse som nåddes med rådet i oktober förra året. Avtalet omfattar strikta villkor och deadlines för användning av F-gaser med hög global uppvärmningspotential för service eller underhåll av olika typer av utrustning.

Nedan har Energiföretagen gjort en egen översättning av de nya reglerna med fokus på utrustning inom elnätsområdet. Rubrikerna har skapats av Energiföretagen för att passa in så bra som möjligt för elnätsintressenter som målgrupp:

Stoppdatum

Det är förbjudet att ta i drift följande elektriska brytare som använder eller vars funktion är beroende av fluorerade växthusgaser i isolerande eller brytande medium enligt följande:

  • Från och med den 1 januari 2026, mellanspänningsbrytare för primär- och sekundärdistribution upp till och med 24 kV.
  • Från och med den 1 januari 2030, mellanspänningsbrytare för primär- och sekundärdistribution från mer än 24 kV till och med 52 kV.
  • Från och med den 1 januari 2028, högspänningsbrytare från 52 kV till och med 145 kV och upp till och med 50 kA kortslutningsström, med en GWP-faktor på 1 eller mer.
  • Från och med den 1 januari 2032, högspänningsbrytare med en kortslutningsström på mer än 145 kV eller mer än 50 kA, med en GWP-faktor på minst 1.

Undantag om leverantörerna inte hinner få fram ny teknik

Genom ett undantag är kopplingsutrustning med isolerande eller brytande medium med en GWP-faktor på 1 000 eller mer tillåten, om det efter ett upphandlingsförfarande som tar hänsyn till de tekniska egenskaperna hos den utrustning som krävs för den specifika användningen i fråga inte har mottagits något anbud på brytare med ett isolerande eller brytande medium med en GWP-faktor på mindre än 1 000.

Tillåtet att utöka en befintlig anläggning

Om det är nödvändigt att utöka den befintliga elektriska utrustningen får ett eller flera ytterligare fack med fluorerade växthusgaser med samma GWP-faktor som de befintliga cellerna läggas till, om en teknik som använder fluorerade växthusgaser med lägre GWP skulle innebära att hela den elektriska utrustningen byts ut.

OK att flytta runt utrustning

Att en elektrisk brytare som är i drift inom unionen tas ur drift och därefter tas i drift på en annan plats i unionen ska inte anses vara idrifttagande vid tillämpningen av denna artikel.

OK att underhålla och reparera

Delar av utrustning får installeras för reparation eller service av befintliga elektriska brytare. Detta under förutsättning att det inte sker någon förändring av den typ av fluorerad växthusgas som används som leder till en ökning av den globala uppvärmningspotentialen för den fluorerade växthusgas som används, eller en ökning av mängden fluorerade gaser i utrustningen.

Energiföretagen informerar vidare – och ytterligare läsning

Energiföretagen återkommer med en mer fullständig analys av innehållet i den uppdaterade förordningen.

Läs också vidare information från EU:

European parliament agrees on updated rules to phase out f-gases

EU passes f-gas revision at first reading

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se