Säkerhetsexpertens fyra tips på hur ni höjer er beredskap

Publicerat av: Julia Hörnell ·

El- och värmeförsörjningen tillhör de viktigaste samhällsfunktionerna och är grundläggande för att samhället ska fungera. Det är därför viktigt att alla energiföretag förbereder sig på att kunna verka i höjd beredskap. Energiföretagens säkerhetsansvarige Emma Johansson tipsar om hur ditt energiföretag kan höja sin beredskap.


Hej Emma Johansson, ansvarig för säkerhetsfrågor på Energiföretagen Sverige!

Alla pratar om beredskap. Har beredskapsarbetet blivit viktigare efter Rysslands invasion av Ukraina?
I början av invasionen låg fokus på omvärldsbevakning och säkerhetsåtgärder för att förhindra cyberattacker och sabotage. Därefter handlade det mer och mer om resiliensförmågor, det vill säga förberedelser för att hantera både väntade och oväntade händelser. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har fokus i riskanalyser förflyttats till höjd beredskap och ytterst krig, och spänner nu över hela hotskalan. Energiföretag ska idag inventera vad de har för förmågor för att hantera ett krig i Sverige och dess närområde. Det är väldigt viktigt att numera addera ett totalförsvarsperspektiv på alla beslut.

Vad är det viktigaste som medlemsföretagen kan göra för att höja sin beredskap?
Jag brukar alltid framhålla cybersäkerheten. Det är viktigt att arbeta systematiskt och proaktivt med cybersäkerhet. För att lyckas med det behöver man avsätta resurser för att inte bränna ut den egna personalen och skapa ett kontinuitetsarbete som är hållbart över tid. Försök till cyberangrepp sker ständigt och kräver uthållighet och robusthet. Så när det väl händer någonting är det också viktigt att ha ett uttalat team som kan agera snabbt.

Jag brukar alltid framhålla cybersäkerheten. Det är viktigt att arbeta systematiskt och proaktivt med cybersäkerhet. 

Energiföretag behöver även ta fram en kommunikationsplan för hur de agerar före, under och efter en incident. I sådana situationer är det viktigt med tydlighet och så exakt information som möjligt, för att inte underblåsa rykten och desinformation som brukar uppstå i samband med exempelvis en cyberattack.

Har du några tips på hur energiföretag med små resurser kan förenkla sitt beredskapsarbete?
Det finns tyvärr inga genvägar då säkerhet och resiliens handlar om att bygga upp och förbättra förmågor över tid. Dock är samarbete inom energisektorn, och med andra aktörer, avgörande för ett motståndskraftigt totalförsvar. I samarbetssituationer gäller det att vara noga med egenkontroll och att följa upp, granska och ställa krav på samarbetspartners och leverantörer som deltar i inköp, upphandling och projekt.

Vilka är de fyra viktigaste åtgärderna för att Sverige ska få en mer hållbar och robust energiförsörjning?

  1. Systematiskt och kontinuerligt cybersäkerhetsarbete (se fråga 2 ovan).
  2. Ta fram beredskapsplaner för höjd beredskap. Det innebär bland annat att se över personalbehov, reparationsförmåga, bränslebehov, fysiskt skydd och skydd av IT- och OT-miljön.
  3. Motverka påverkan av GPS-störningar. Det är en lågt hängande frukt. Om GPS-signaler slås ut kan det påverka den tidmätning som energiföretag är beroende av för energileveranserna. För att skapa robusthet och redundans är det möjligt att köpa tjänster för att hålla exakt och robust tid.
  4. Inkludera säkerhets- och totalförsvarsperspektiv i beslut, inköp och upphandlingar. Samt vidga ert mindset från just-in-time till just-in case. Mental förberedelse för ett krig är lika viktigt som faktisk handling. Öva och förbered er!

Energiföretagen Sveriges arbete med beredskapsfrågor

I Energiföretagen Sveriges medlemskrets är Energisäkerhetsgruppen – ESG – navet i säkerhets- och beredskapsarbetet. Gruppen består av cirka 70 medarbetare från ett 40-tal medlemsföretag. De arbetar med påverkansarbete och med att ta fram best practice, som de delar med sig av inom Energiföretagens arbetsgrupper som fokuserar på säkerhetsskyddet, informations- och cybersäkerhet samt civil- och totalförsvar.

En nyhet för 2024 är dessutom att alla Energiföretagens sakråd ska applicera ett säkerhets- och beredskapsfokus i sitt arbete, i form av en stående punkt på alla sakråds agendor. Syftet är att kartlägga vilka säkerhets- och beredskapsfrågor varje sakråd behöver hantera kopplat till sitt uppdrag.

Vill du fördjupa dig mer i beredskapsfrågorna?

Läs mer om Energiföretagens säkerhetsarbete.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se