Energiföretagen driver frågan om fortsatt ambitiös klimatpolitik i EU

Publicerat av: Julia Hörnell ·

I veckan har Energiföretagen Sveriges vd Åsa Pettersson och styrelseordförande Fridolf Eskilsson varit i Bryssel för möten med sina europeiska och nordiska branschkollegor. Inför EU-valet höjs röster som menar att klimatomställningen går för fort fram. Därför är det nu ännu viktigare än tidigare att vara på plats i Bryssel och påverka.

För Energiföretagen Sverige är det viktigt att vara med och säkerställa att svenska perspektiv får genomslag i branschföreningen Eurelectrics arbete eftersom organisationen är en viktig röst för hela elbranschen i Europa. Den 6 mars deltog Åsa Pettersson i Eurelectrics styrelsemöte för att komma fram till gemensamma positioner inom flera viktiga frågor.

– Det är nu viktigt att EU håller fokus på det föreslagna målet om 90 % utsläppsminskning till 2040, för att kunna nå målet om klimatneutralitet år 2050. För många länder är detta en utmanande process, men för Energiföretagen och Sverige är det viktigt att branschen stödjer en ambitiös klimatpolitik för att vi ska uppfattas som trovärdiga parter i omställningen. Detta har vi i Nordenergi starkt drivit inom Eurelectric, kommenterar Åsa Pettersson efter mötet.

Viktigt att EU-länder drar åt samma håll i klimatfrågan

Inför valet till Europaparlamentet i juni höjs nu varnande röster som menar att klimatomställningen går för fort fram och därmed hotar både industriernas konkurrenskraft och hushållens vardagsekonomi. Inom ramen för Nordenergi träffades även de nordiska branschföreningarna för möte i Bryssel i veckan. På mötet deltog även Fortums vd Markus Rauramo, som också är vice ordförande i Eurelectric, för att diskutera hur Norden kan få bättre genomslag i den europeiska klimat- och energipolitiken.

– Nu ser vi att kommissionen trycker gasen i botten. De har på kort tid lagt fram handlingsplaner för elnät, vindkraft och 2040-mål och vill att både medlemsländerna och vi aktörer ska leverera. Det krävs stora investeringar för att förvekliga klimatomställningen och här behöver vi alla dra åt samma håll, säger Åsa Pettersson.

Under veckan var även Energiföretagens styrelseordförande och Jönköping Energis vd Fridolf Eskilsson i Bryssel.

– Det är viktigt att kalibrera vad som händer i Bryssel och i Sverige, och då är den här typen av träffar värdefulla. Jag tar med mig hur viktigt det är att komma till Bryssel för att sätta örat mot rälsen. Det är verkligen en brytningstid. Om EU ska fortsätta den inslagna vägen med elektrifiering och klimatambitioner är det ännu viktigare att vara på plats och påverka, kommenterar Fridolf Eskilsson.

Vad är Eurelectric och Nordenergi?

Eurelectric är en europeisk branschförening för elföretagen i Europa. Energiföretagen Sverige är medlemmar i Eurelectric och representerar de svenska elföretagen.

Nordenergi etablerades 2003 och är samarbetsorgan för branschorganisationerna för energi i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Inom Nordenergi samordnar de nordiska branschföreningarna sina positioner och uppdaterar varandra på viktiga utvecklingar i sina respektive länder.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Julia Lindholm

Julia Lindholm

Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 483 033 156
E-post: julia.lindholm@swedenergy.se