Energiforsks nya lathund för elnätsföretagens effektprognoser

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Nu finns en ny lathund för lokalnätsföretag, som förväntas underlätta framtagandet av effektprognoser och nätutvecklingsplaner. Lathunden syftar till att höja kvalitén och tillförlitligheten i de effektprognoser som elnätsföretagen ska ta fram.

Inom Energiforsks projekt ”Effektprognoser för lokalnät” identifierades behovet av en enkel och tydlig sammanställning av hur en effektprognos kan tas fram. Lathunden har tagits fram genom en strukturerad samverkansprocess, där ett antal elnätsföretag har delat samlade erfarenheter och sakexpertis med varandra.

Syftet med lathunden är främst att höja kvalitén och tillförlitligheten i de effektprognoser som elnätsföretag är ålagda att ta fram från och med juni 2023 och som ingår i elnätsföretagens nätutvecklingsplaner (enligt artikel 32.3 i elmarknadsdirektivet). Lathunden beskriver övergripande hur en långsiktig effektprognos kan tas fram med enkla medel enligt en branschgemensam best practice. Den är tänkt att användas som en riktlinje och stöd i framtagande av en effektprognos. De värden och metoder som anges är förslag men kan behöva anpassas efter lokala förutsättningar.

Ta del av lathunden

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se