Mer stöd till laddning av tunga fordon

Publicerat av: Julia Hörnell ·

850 miljoner kronor. Det är pengar som ditt företag snart kan ansöka om för att bygga ny laddinfrastruktur för tunga fordon. Stödet kommer från Energimyndighetens program Regionala elektrifieringspiloter, som öppnar en ny utlysning i maj.

Programmet Regionala elektrifieringspiloter ger stöd till laddinfrastruktur för tunga fordon. Hittills har de fördelat knappt 2 miljarder kronor till ett stort antal aktörer, vilket bland annat har resulterat i 237 laddstationer.

I början av maj 2024 planerar Energimyndigheten öppna en ny utlysning på 850 miljoner kronor. Denna gång är det möjligt att söka stöd för laddinfrastruktur för tunga fordon vid hamnar, omlastningsplatser, återvinningscentraler, lager och liknande platser där flera aktörer har ärenden. Stödnivån uppskattas vara 20–50 procent beroende på företagets storlek.

Stödet kommer fördelas kontinuerligt till alla sökande som uppfyller kraven så länge det finns medel kvar. Exakta villkor och krav publiceras först när utlysningen har öppnat. Energimyndigheten föreslår dock att intresserade aktörer redan nu börjar förbereda sina ansökningar, exempelvis genom att sondera lämpliga platser och möjlighet till nätanslutning.

Läs mer om programmet Regionala elektrifieringspiloter.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se