Civilplikten behövs inom elförsörjningen

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Debattartikel i Göteborgs-Posten 24-01-14. Tillgång på el, vatten och värme är helt avgörande för att, våra viktigaste samhällsfunktioner ska upprätthållas. Ett sätt att säkerställa leveranssäkerhet, robusthet och motståndskraft i elsystemet – också vid kris och krig – är att införa civilplikt för personal inom energibranschen, vilket också föreslagits av regeringen, i snabbspåret för elförsörjningen. Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten. Civilplikten är den civila motsvarigheten till värnplikt och ska bidra till att säkerställa att viktiga delar av samhället fungerar vid höjd beredskap.

Behovet av civilplikt gäller framför allt om den personal som sköter drift, underhåll och reparation av anläggningar för produktion och överföring av el. Energiföretagen Sverige, Installatörsföretagen och Sveriges Elkraftentreprenörer är eniga med regeringen om att civilplikt bör införas, men anser dessutom att den bör inbegripa fler yrkeskategorier kopplat till energiförsörjningen. Privata företag bör också ingå i civilplikten och kunna krigsplacera sin personal lokalt. Något som skulle stärka det svenska totalförsvaret. Ett energisystem utan störningar betyder också att företag får bättre förutsättningar att fortsätta sin verksamhet även i tider då krisen hotar.  

Vi välkomnar många delar i det förslag regeringen lagt, men anser samtidigt att det saknas viktiga delar: 

  • Behovet av civilpliktiga på lokal och regional nivå behöver analyseras närmare, liksom behovet av utbildningar och övningar. För att berörda personer ska vara tillräckligt förberedda för uppgifter i höjd beredskap instämmer vi i regeringens identifierade behov av repetitionsutbildning. Den behöver dock kompletteras med grundutbildningar i ledning och styrning och personsäkerhet för att stärka förmågan både inför och under höjd beredskap. 
  • Lärdomar måste dras från en orolig omvärld och fler “nya” yrkeskategorier kan behöva inneha civilplikt, inte minst gäller detta vissa strategiska IT-kompetenser i energibranschen då det i kris eller krig är helt nödvändigt med en stark försvarsförmåga mot cyberangrepp. En annan lärdom är att energisystemet måste ha förmåga att styra om försörjningsvägar för el, värme och kyla och det bör finnas beredskap att använda lokala energikällor i ö-drift.
  • Ansvarsprincipen och närhetsprincipen ska i största mån gälla. Företag som arbetar med produktion och distribution av el, samt underhåll och reparation av anläggningar – inklusive entreprenörer och underentreprenörer – behöver kunna ha civilpliktiga hos sig i sin kärnverksamhet. Vi menar därför att det är nödvändigt att bredda civilplikten till privata företag. 

I kris finns inte tid för diskussion eller oenighet. Vi behöver därför fatta viktiga beslut här och nu så att vi har ett motståndskraftigt och leveranssäkert energisystem även i kristider. Här vilar ett tungt ansvar på både regering och opposition att skapa en bred politisk samsyn så att civilplikten för energibranschen genomförs på ett klokt och balanserat sätt. Allt för det gemensamma målet: ett robust, motståndskraftigt och leveranssäkert elsystem såväl i fredstid som under höjd beredskap. 

Åsa Pettersson, vd Energiföretagen 

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Mats Ählberg, branschansvarig Sveriges Elkraftentreprenörer 

Läs debattartikeln i Göteborgs-Posten här.