Socialdemokraterna vill se nya reformer för elnätet

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Onsdagen den sjätte december hade Socialdemokraterna en pressträff. Vid pressträffen deltog finanspolitisk talesperson Mikael Damberg och energipolitisk talesperson Fredrik Olovsson. Vid pressträffen meddelade Socialdemokraterna ett antal reformförslag gällande elnätet – bland annat vill de se att effekten i nätet nyttjas bättre.  

Socialdemokraterna anser att det finns ett antal enkla åtgärder som går att vidta snabbt, för att säkra att det inte finns luft i systemet utan att all effekt i Sverige verkligen används. Därför lägger Socialdemokraterna nu fram ett paket med åtgärder för mer el i hela Sverige. Paketet innehåller fem förslag:

  • Möjliggör fler lokala lösningar här och nu. Inför krav på ökad öppenhet mellan nätföretag och projektägare. Det gör det möjligt med fler lokala lösningar.
  • Inför villkorade avtal för att tilldela den effekt som finns. Gör det möjligt att villkora avtal med att kapacitet tilldelas givet att den finns.
  • Högre krav på mognadsgrad för att få tilldelning. Ställ ökade krav på mognad hos de projekt som övervägs, för att garantera att effekten verkligen har möjlighet att användas.
  • Krav på att använda effekt . Ställ krav på att den effekt som tilldelats används inom en viss tid.
  • Möjliggöra för omvända auktioner. Gör det möjligt att sälja tillbaka effekt som inte används, så att man därigenom frigör kapacitet som kan användas.

Vid pressträffen upprepade också Socialdemokraterna sitt tidigare utspel om att luftledning bör vara utgångspunkten vid dragning av nya elnät.

– Energiföretagen har länge ansett att luftledning av flera olika anledningar bör vara standard vid dragning av nya elnät på de högre spänningsnivåerna. Vi välkomnar därför Socialdemokraternas tydlighet i den delen. Vi tycker även att flera av förslagen är relevanta i sammanhanget. Till exempel är villkorade avtal något som våra medlemmar ser ett allt större behov av, för att kunna ansluta fler kunder till elnätet. När det gäller frågorna om krav på mognadsgrad i projekt och regelverket för effekttilldelning är även det frågor som identifierats i branschen som centrala för att lyckas med kapacitetsutmaningen. I vissa fall bör utveckling kunna ske inom ramen för nuvarande regelverk, vilket redan ses över. I andra fall finns det ett behov av en översyn av lagstiftningen, säger Hannes Borg, ansvarig samhällskontakter, Energiföretagen.  

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se