Ge synpunkter på utkast till nya nätkoden för efterfrågeflexibilitet

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Som Energiföretagen aviserat i tidigare nyhet så finns ett utkast av nätkoden för efterfrågeflexibilitet. Nu har medlemmar möjlighet att ge synpunkter på nätkoden till Energiföretagen. OBS senaste datum för synpunkter via en Excelfil har förlängts till den 1 november.

Nätkoden för efterfrågeflexibilitet påverkar många aktörer och dess syfte är att:

  • Utveckla de regelverk som behövs för att möjliggöra användningen av efterfrågeflexibilitet i den dagliga driften av näten.
  • Etablera ett ramverk för koordinering av aggregatorer och balansansvariga parter.
  • Etablera minimikrav för utvecklingen av nationella flexibilitetsregister.
  • Fastställa riktlinjer för att utveckla lokala marknader för hantering av överbelastning och produkter för spänningsreglering, och deras samverkan med andra icke marknadsbaserade produkter.
  • Etablera mekanismer för att säkerställa koordinationen mellan TSO:er och DSO:er för att möjliggöra användningen av flexibilitet som har sitt ursprung i efterfrågeflexibilitet vid drift av näten.

Excelfil för ifyllnad av synpunkter och inskick till Energiföretagen

Nu har ni medlemmar möjlighet att ge era synpunkter på nätkoden till Energiföretagen. Synpunkter lämnas i en Excelfil som finns här för nedladdning. Observera att Excelfilen har två olika blad för olika målgrupper. Som framgår av filen kommenterar ni på specifik artikel och ni kan även ge förslag på alternativa skrivningar till artiklarna.

Era synpunkter stäms av med arbetsgruppen AG Flex- och stödtjänster. Elnätsföretagens åsikter förs sedan fram till EU DSO Entity, medan övriga medlemmars åsikter förs fram genom EU DSO Entitys och ENTSO-e:s public consultation.

Sista dagen att skicka in synpunkterna har förlängts till den 1 november 2023.

Den nedladdade och ifyllda Excelfilen med era synpunkter skickas till Jonna Söderberg, jonna.soderberg@energiforetagen.se, som också kan svara på frågor.

Webbinarium den 26 oktober och extra frågestund 31 oktober

Den 26 oktober håller Energifrågan ett webbinarium om det nya förslaget till kod. Anmälan till webbinariet kan göras här.

Energiföretagen anordnar också en extra digital frågestund den 31 oktober. Remisstiden i ärendet har också förlängts till den 1 november.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jonna Söderberg

Konsult
Enhet: Energisystem
E-post: jonna.soderberg@energiforetagen.se