EU-dom kan upphäva skattebefrielse för biogas och biogasol

Publicerat av: Eva Rydegran ·

I en dom från Tribunalen vid EU-domstolen den 21 december ogiltigförklaras EU-kommissionens beslut från i juni 2020 om att låta Sverige skattebefria biogas och biogasol för uppvärmning respektive motorfordon till och med 2030. Om domen vinner laga kraft innebär det att en ny fördjupad statsstödsprövning av EU-kommissionen kommer behöva ske vilket skapar osäkerhet kring framtida förutsättningarna för skattebefrielsen. 

Det tyska biogasföretaget Landwärme överklagade sommaren 2020 EU-kommissionens beslut om att godkänna en tioårig energi- och koldioxidskattebefrielse för biogas och biogasol för uppvärmning respektive motorfordon. Landwärme har bland annat menat att skattebefrielserna fungerar som en ”katalysator” som ger utestängningseffekter på marknaden till följd av stöd för energiproduktion från biogas som beviljats av andra medlemsstater än Sverige. Dessa stöd menar Landwärme har en konkurrensbegränsande verkan. Detta eftersom de biogasproducenter som får stöd i sina medlemsstater ökar sin export till Sverige för att dra nytta av skattebefrielserna, vilket leder till ett pristryck på de priser som tillämpas av de andra biogasproducenterna, vilka inte får liknande stöd.

EU-kommissionen hade yrkat på att Landwärmes talan skulle ogillas. Även svenska regeringen, som intervenerat till stöd för kommissionen, hade yrkat att tribunalen skulle ogilla talan. EU-domstolen menar å sin sida bland annat att EU-kommissionen borde ha gjort en fördjupad granskning av att skattebefrielserna var proportionerliga genom att undersöka om det skulle kunna uppstå överkompensation som skulle kunna ge upphov till allvarliga svårigheter för andra aktörer på biogasmarknaden.

EU-domstolens dom innebär därmed att EU-kommissionens beslut om skattebefrielserna för icke livsmedelsbaserad biogas och biogasol som används för uppvärmning respektive motorfordon ogiltigförklaras. Det finns en möjlighet för parterna att överklaga domen inom två månader. Om domen vinner laga kraft kommer det innebära att EU-kommissionen kommer att behöva inleda en förnyad och tidsödande ny statsstödsprövning av den svenska regeringen tidigare ansökan om skattebefrielse som skickades in våren 2020.

Energiföretagens kansli kommer att analysera domen närmare och vilka konsekvenser den kan få för framtida skattebefrielser för skattepliktiga biobränslen för uppvärmning enligt EU:s energiskattedirektiv.

EU-domstolens dom finns att läsa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se