Årets kraftkvinna: Jenny Larsson, chef Vattenfall Värme

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Jenny Larsson är en välbekant energiprofil efter sina arton år i branschen. Efter att juryn hade gjort ett gediget arbete utsågs hon till Årets kraftkvinna när utmärkelsen delades ut för första gången.

Jenny Larsson uppfyller kriterierna för Årets kraftkvinna på ett bra sätt, berättade juryn. Hon är en förebild för många och har även arbetat aktivt för jämställdhet och lyft fram kvinnor i den egna organisationen, som vd för Gotlands Energi och i andra chefspositioner i Vattenfall genom åren.

– Det är ärofyllt att få det här, det allra första priset, och roligt! Jag hoppas också att det kan inspirera andra som vill söka sig till vår bransch, sa Jenny Larsson efter prisutdelningen.

Hon har arbetat i energibranschen sedan 1998, då hon började som trainee på Vattenfall.

– Jag tycker att det är väldigt inspirerande att jobba i energibranschen. Vi jobbar med samhällsviktiga frågor, vi befinner oss i stor förändring och har stora utmaningar att ta oss an.

Jenny Larsson berättar att hon arbetar för ökad jämställdhet på flera sätt. Bland annat försöker hon tacka ja till att vara mentor när hon får frågan, hon söker medvetet efter gott ledarskap och har flera gånger lyft personer som tidigare saknat chefserfarenhet till ledaruppdrag.

– Jag har sett att de har naturliga ledaregenskaper och det är otroligt roligt när de har fått chansen och levererar precis det jag hoppats på.

Viktiga ledaregenskaper tycker Jenny Larsson kännetecknas av de ledarkriterier som Vattenfall har formulerat; ”tydlig, synlig, modig”.

– En chef måste vara extremt tydlig, i alla sammanhang. Synligheten handlar om att finnas där. Man måste inte alltid finnas på plats men man måste vara öppen och tillgänglig. Slutligen har vi modet. Du måste ha mod att rekrytera, du måste ha mod att säga vad du tycker och mod att stå upp för det du tror på.

När Jenny får frågan om hon har något råd till unga tjejer som funderar på energibranschen, svarar hon snabbt:

– Go for it! Kör på, och gör dina egna val. Lyssna på dig själv och ta reda på vad du själv vill och inspireras av. Det har jag alltid gjort även om jag haft förmånen att ha många bra mentorer omkring mig. Fokusera där du är och leverera. Var beredd att jobba hårt, men inte hårdare än andra, utan jobba smart. Ta hjälp av andra. Man behöver inte göra allting själv, utan bygg ett team som kan göra saker tillsammans.

Jenny Larsson säger att den som satsar på energibranschen kan vänta sig intressanta arbetsuppgifter, att få arbeta med en samhällsfunktion som berör alla, med hållbarhetsfrågorna i fokus, och att få jobba med energibranschens utmaningar framåt.

Vad är då energibranschens utmaningar?

– Det handlar verkligen om omställning. Att se vad kunderna vill ha och anpassa oss till det. Och att bygga ihop energisystemet. Förut såg vi till varje nyttighet för sig, men nu möts vi oftare och pratar om hur vi kan få dem att samverka. Det är jätteviktigt att vi får ihop hela energisystemet på ett effektivt sätt, avslutar Jenny Larsson.

Om Årets kraftkvinna
Priset instiftades för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn, samt locka fler till branschen. Bakom priset står nätverket Kraftkvinnorna som bildades under våren 2015. Syftet med nätverket är att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i energibranschen. Ett uttalat mål är att öka andelen kvinnor i ledningsgrupp och/eller styrelseplatser i energisektorns bolag och organisationer.

Priset Årets kraftkvinna tilldelas en kvinna som på ett kraftfullt sätt:

  • arbetar inom energibranschen eller närliggande bransch/organisation
  • har synliggjort kvinnor i/utanför den egna organisationen
  • har visat mod, tagit ansvar för och drivit på för en stor förändring när det gäller jämställdhet i sitt företag/sin organisation
  • har tagit betydande kliv för sin egen/andras karriärutveckling

Källa: www.kraftkvinnorna.se