Återvunnen julgran ger värme och ljus

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Med pynt och ljus har tusentals granar lyst upp våra hem i decembermörkret. Men nu är glada julen slut, och julgranen kastas ut.

På lördag, den 13 januari, är det Tjugondedag Knut - dagen som markerar det definitiva slutet på julen och den dag då man traditionellt har julgransplundring. Många har redan slängt sin gran men andra väntar till just Knutdagen.

Du som står i begrepp att slänga ut granen – du vet väl var du ska slänga den? En gammal gran kan ge både el och fjärrvärme bara den slängs på rätt plats. Julgranen är ett fint exempel på vad man gör fjärrvärme av, nämligen sådant som annars skulle gå till spillo.

Om alla lämnade sin gran till återvinning skulle det räcka för att värma 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett helt år enligt beräkningar som Stockholms stads trafikkontor gjort. Ett par hundra julgranar kan driva en vanlig kyl och frys ett helt år. En enda julgran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra maskiner tvätt.

Har du en öppen spis kanske du tycker att du lika gärna kan elda din gamla gran själv. Men visste du att om du gör det så släpper du ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om granen bränns i ett värme- eller kraftvärmeverk som har effektivare förbränning och effektivare rökgasrening.

Om du inte vet var du ska slänga granen är ett bra tips att titta på din kommuns, eller ditt lokala energiföretags hemsida. Runt om i landet samlas nämligen granar in för att fraktas till olika värme- eller kraftvärmeverk där det blir värme, eller både el och värme av dem. På bilden ovan ses en av Stockholms Stads insamlingsplatser för granar - Karlaplan på Östermalm.

Om du inte redan har slängt din gran – se till att slänga den så att energin i den tas tillvara. På så sätt kan den ge både värme och ljus ännu en tid.