Fler aktörer ställer sig bakom åtaganden för enklare elbilsladdning

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Tre nya laddoperatörer; Virta, Pay N Charge och Skellefteå Kraft - har nu ställt sig bakom de åtaganden för enklare elbilsladdning som Energiföretagen tillsammans Drivkraft Sverige och Mobility Sweden presenterade i början av maj. Överenskommelsen tydliggör att man ska kunna snabbladda på ett enkelt sätt, och betala med kort, utan att vara avtalskund.

- Vi välkomnar Virta, Pay N Charge och Skellefteå Kraft som är tre av de nya aktörerna som valt att ställa sig bakom åtagandena, säger Thomas Schölin, vice VD på Drivkraft Sverige.

- Åtagandena gäller nu för närmare 90 procent av Sveriges publika snabbladdningsstationer. Detta innebär en trygghet för en elbilist på långresa - man ska kunna snabbladda på ett enkelt sätt oavsett vilken laddstation man kommer till, säger Mazdak Haghanipour, teknisk specialist på Mobility Sweden.

I korthet innebär åtagandena:

  1. Elbilskunder ska kunna ladda vid en publik laddstation, utan att det föregåtts av avtalstecknande, och betala med betal- eller kreditkort. Elbilskunden erbjuds att antingen betala fysiskt eller digitalt (till exempel via QR-kod till hemsida eller i app).
  2. Vilket enhetspris som gäller för laddning ska vara tydligt och lättillgängligt för elbilskunden innan laddning påbörjas. Enhetspriset visas digitalt på laddstationen eller i det digitala prisgränssnittet med tydlig hänvisning på laddstationen.
  3. Priset för laddningen anges i huvudregel per kWh. Minutavgift kan tillkomma för att minimera risken för köbildning samt optimera laddning för kund.

Martin Olin är ansvarig e-mobilitet på Energiföretagen Sverige: 

- För att fler ska våga välja elbil måste det vara enkelt att betala för sin laddning, därför är det positivt att denna branschöverenskommelse har etablerats. Den stora utmaningen framöver är dock att snabbt förstärka elnätet för att möjliggöra en kraftig utbyggnad av snabbladdare för både personbilar och tyngre fordon. Här arbetar vi brett med många aktörer inom energibranschen för att kunna möjliggöra detta, säger Martin Olin.

Följande laddoperatörer står bakom åtagandena:

Circle K

E.ON

Gävle Energi

Göteborg Energi

Ionity

Mer

Mälarenergi

OKQ8

 

Pay N Charge

Preem

Recharge

Skellefteå Kraft

ST1

Vattenfall InCharge

Virta

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se