Framgångsrikt samarbete får Sveriges elever att brinna för energi

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

PRESSMEDDELANDE 180201: För tredje året i rad samarbetar branschorganisationen Energiföretagen Sverige och Energy Competence Center (ECC) för att få fler elever att förstå den samhällsnytta som energiföretag i Sverige bidrar med och vilka jobbmöjligheter som finns.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på.

Medlemsföretagen i Energiföretagen Sverige ropar efter kompetens, på alla utbildningsnivåer, och ser det som ett viktigt uppdrag att berätta om de möjligheter energibranschen kan erbjuda för den som vill förändra världen, för att i det långa perspektivet skapa bättre rekryteringsmöjligheter för sina medlemsföretag.

– Kommunikatörerna som genomför lektionerna brinner för energi- och miljöfrågorna, precis som vi, och vill inget annat än att ge eleverna kunskap om vilka yrken och utvecklingsmöjligheter som finns för dem i vår bransch. Energin och engagemanget som tar tag i eleverna under lektionerna går inte att ta miste på, säger Anna Wärmé, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Energiföretagen Sverige.

Ett av medlemsföretagen som är med och storsatsar på den här utbildningsinsatsen 2018 är Vattenfall. Ett annat är Skellefteå Kraft:

- Energi- och teknikföreläsningarna ger på ett enkelt, roligt och lättfattligt sätt en bra beskrivning av vår bransch och pratar natur och teknik med unga människor. På ett medryckande sätt skapar de en bra energi i rummet för att bidra till att eleverna gör medvetna val för framtiden, säger David Albertsson, HR strateg Skellefteå Kraft.

Bland de företag som hittills har valt att engagera sig lokalt, kan nämnas Växjö Energi, Mälarenergi, Jönköping Energi, Karlstad El- och stadsnät, Gävle Energi, Jämtkraft och ENA Energi. Och 2018 återfinns bland andra Norrenergi, Uddevalla Energi, Umeå Energi bland de engagerade.

För de energiföretag som engagerar sig, bistår Energiföretagen Sverige med tips och kommunikationsstöd för att berätta att och varför man genomför föreläsningen – såväl i den interna som den externa kommunikationen.

Fakta

Energiföretagen Sverige är samarbetspartner till Energy Competence Center som sedan 2015 driver föreläsningarna tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap.

Sedan 2016 har 10 205 elever i högstadiet och gymnasiet tagit del av Energi- och teknikföreläsningen. Föreläsningen är en timme lång och kan genomföras både i skolmiljö eller i kombination med ett företagsbesök på det lokala energiföretaget.

Hur går en lektion till? Se filmen och bli inspirerad!

För att veta mer om hur du bokar, läs här.

Kontakt

Anna Wärmé
Ansvarig kompetensförsörjningsfrågor Energiföretagen Sverige
Tel: 08-677 26 67

Cecilia Kjellander
Ansvarig Energy Competence Center
Tel: 070-425 81 13