Energiföretagen, Elinorr och Lokalkraft överens om svensk kandidat till EU DSO-enhetens styrelse

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Inför valet av styrelsen till nya EU DSO-enheten har tre branschorganisationer för elnätsföretag enats om en svensk kandidat. I minsta kundkategorin är kandidaten nu Erik Brandsma från Jämtkraft. I mellanklassen heter kandidaten sedan tidigare Bengt I Johansson från Ellevio. Det är mycket viktigt att svenska medlemmar i EU DSO-enheten röstar på den av dessa kandidater vars storlekskategori man tillhör.

Den nya elnätsorganisationen EU DSO-enheten startar upp under Q1/Q2 i år. Energiföretagen har nyligen informerat om tidtabellen för den första stämman, val av styrelse osv. Det som är annorlunda mot inom Energiföretagen är att varje medlems röststyrka beror på antalet kunder, ju fler kunder, desto starkare röst.

En styrelse ska väljas av medlemmarna

Den kommande styrelsen består av 27 medlemmar lika fördelat på tre olika kategorier: under 100 000 kunder, från 100 000 till 1 miljon kunder och fler än 1 miljon kunder. Röstning sker inom varje kategori i första omgången och det är i den röstningen som avgör vilka personer som hela stämman har att rösta på i andra omgången.

EU DSO-enhetens webbplats kan man se vilka elnätsföretag som anmält sig som medlemmar och det är långt över förväntan, då antalet redan uppgår till närmare 900 stycken, varav dryga 50 svenska. Sista anmälningsdag gick ut 31 januari.

Det går redan nu, baserat de anmälda elnätsföretagens kunder, räkna ut vilka chanser olika länder har i olika kategorier att få in en nationell medlem i styrelsen. Det är därför viktigt att alla svenska företag röstar så vi får in minst en svensk i styrelsen.

– Jag är glad att vi är överens med Elinorr och Lokalkraft om att uppmana alla våra elnätsmedlemmar, som har under 100 000 kunder, att rösta på Erik Brandsma, vd Jämtkraft (Se tidigare artikel), som ledamot till EU DSO-enhetens styrelse, säger Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen.

Erik Brandsma har en god chans att komma in i styrelsen om alla svenska elnätsföretag med under 100 000 kunder röstar på honom, är Energiföretagens bedömning.

Svenska elnätsföretag med fler än 100 000 kunder men under 1 miljon har också en potentiell styrelsekandidat

Det finns sex svenska elnätsföretag i denna kategori och sedan några veckor har Bengt I Johansson, Ellevio, anmält sitt intresse att sitta i styrelsen. Bengt har, såvitt Energiföretagen uppfattat, stöd av alla svenska elnätsföretag i denna kategori.

– Det är med samma entusiasm som jag kan rekommendera dessa medlemmar att rösta in Ellevios kandidat, säger Gunilla Andrée avslutningsvis.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Wikström

Per Wikström

Ansvarig elnät - ekonomi och utveckling
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 10
E-post: per.wikstrom@energiforetagen.se