Spänningsfel i transmissionsnätet orsakade elavbrott i Bergs kommun

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Under lördagsmorgonen den 10 juli 2021 inträffade ett elavbrott som slog ut tusentalet elmätare för Bergs Tingslags Elektriskas (BTEA) kunder i Bergs kommun. Vad var det egentligen som hände? Och vilka åtgärder har vidtagits? Richard Lundgren, nätchef på BTEA berättar vad som gjorts och vad som återstår.

Ett spänningsfel i SVK:s nät var den utlösande orsaken till elhaveriet i Bergs kommun under lördagen. Ett fel i transmissionsnätet gjorde att en del av deras nät kopplades ifrån och försattes i ö-drift. Vid feltillfället blev det en spänningsspik som gjorde att mätarna hos BTEA:s kunder slogs ut och kunderna blev strömlösa Den mätpunkt som hade det mest onormala läget visade en spänning på regionnätet på 58kV mot normalt 46,5kV.

BTEA startade elsamverkan direkt på lördagkvällen när de förstod hur många elmätare som troligtvis slagits ut. Lyckligtvis var det inte svårt att kalla in hjälp, trots semestertider.

– Vi har haft 12 inlånade montörer; 4 från Jämtkraft som infann sig första natten och 5 från Härjeåns som kom in söndag morgon. Vi har också haft installatörsfirmor från byarna runtom vårt område som hjälpt till. Så totalt har vi haft cirka 22 montörer som bytt mätare mellan 06:00-23:00. Vi valde att inte ta in mer hjälp utifrån då vi såg en svårighet att kunna styra upp arbetet på ett tillfredställande sätt. Jag vill verkligen tacka alla som erbjudit hjälp, säger Richard Lundgren.

Under onsdagen avbröts elsamverkan då alla felanmälningar åtgärdats. Kommande mätarbyten räknar man med att man ska klara av med egen personal hos BTEA.

De mätare som gått sönder av överspänningen är ADDAX mätarna (se bild nedan). 3600 sådana mätare fanns ute hos kund när felet inträffade.

ADDAX mätare.jpg

– Vi har inte någon större mängd trasig utrustning själva förutom mätarna och routrarna i nätet vad vi kan se. Plus ett par styrkort i två av våra kopplingsstationer som vi har kunnat konstatera i dagsläget. Vad gäller utrustning hemma hos abonnenterna ser det sämre ut. Styrutrustningar hos sågverk, fläktsystem på hotell, värmepumpar etc, etc. En del fastigheter är helt urblåsta på elektronik och en del har inte märkt av något, så det har slagit mycket olika. Jag vågar inte gissa hur många försäkringsärenden det kommer att bli, säger Richard Lundgren.

BTEA får fortfarande en stadig ström av påringningar till felanmälan och så kommer det troligtvis att fortsätta under semestertiden då fritidshusägarna som inte var på plats när det inträffade kommer upp till stugorna. Vidare pågår sökningar i ADDAX-systemet (det som fortfarande fungerar) efter vilka abonnenter som kan vara utan ström.

För framtida händelser kommer BTEA att installera störningsskrivare med hög upplösning på lämpliga punkter i sitt nät och i anslutning mot överliggande nät. Detta är något som saknas idag för att kunna analysera vad som hänt.

– Störningsskrivare hade nog kunnat hjälpa oss att förstå varför en del områden i vårt nät har drabbats hårdare än andra. Sedan har vi de delikata uppgifterna med avbrottsersättningar, försäkringsfrågor och ansvarsbiten att ta tag i, men det får bli en framtida fråga efter det att alla fått tillbaka sin elleverans, avslutar Richard Lundgren.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Mats Andersson

Mats Andersson

Regionchef Nord
Enhet: Stab och medlemsdialog
Telefon: 0910-76 14 80
E-post: mats.andersson@energiforetagen.se