EU:s elnätsföretag har röstat – svenskar i styrelsen på nya EU DSO-enheten

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

På grund av pandemin är uppstarten av den nya elnätsorganisationen på EU-nivå – som heter EU DSO-enheten på svenska – helt digital. Eftersom den har närmare 900 medlemmar så är det förstås också praktiskt med digital uppstart. Två svenskar har valts in i styrelsen: Erik Brandsma från Jämtkraft och Bengt I Johansson, Ellevio.

Till Energiföretagens medlemmars stora glädje är det inte bara en, utan faktiskt två svenska representanter som tar plats i styrelsen när den konstituerande stämman äger rum lite senare i vår.

Under fjorton dagar i mars har alla som föranmält sig om medlemskap i EU DSO-enheten kunnat rösta digitalt på kandidater till styrelsen. Två av dem är, som vi presenterat i tidigare nyhet:  

  • Erik Brandsma, vd på Jämtkraft (i storlekskategorin under 100 000 kunder).
  • Bengt I Johansson, senior rådgivare hos Ellevio (i kategorin 100 000 upp till en miljon kunder).

Norden representerat

Nu har resultaten kommit där båda dessa kandidater från svenska elnätsföretag finns med på slutlistan inför den första stämman. Det finns också danska och finska representanter på den slutliga listan.

– Vi hoppades på förhand att både Erik Brandsma och Bengt I Johansson skulle komma in men det byggde på att majoriteten av de andra svenska elnätsföretagen röstade på dem. Vi jobbade på det och den förhoppningen har nu infriats, säger Henrik Wingfors, enhetschef för Energisystem hos Energiföretagen Sverige.

Fler svenskar ryms i expertgrupper

Efter stämman ska organisationen tillsätta fem expertgrupper med olika ansvarsområden. Även i dessa grupper finns det behov av svenska representanter.

– Det är förstås glädjande att vi kan se fram emot en stark svensk röst, som kan bli ännu starkare, för alla de viktiga frågor som ska hanteras i den nya elnätsorganisationen, avslutar Henrik Wingfors.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Wikström

Per Wikström

Ansvarig elnät - ekonomi och utveckling
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 10
E-post: per.wikstrom@energiforetagen.se