Sex vätgasspaningar från tech-mässa i Hannover

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen rapporterar från den stora tech-mässan i Hannover med stort fokus på vätgas, dekarbonisering av industrin och förnybar elproduktion med mera. Många intryck och en stor framtidstro präglade tillställningen. Här följer en kort sammanfattning från vätgasens område.

Energiföretagens Lars Andersson på plats i Hannover

Några slutsatser från mässan:

  1. Mycket tyder på att det inte kommer att finnas tillräckligt med vätgas baserad på fossilfri elproduktion för de stora planer som finns på kontinenten. Tyskland planerar till exempel storskalig import från Norge som ska tillverka vätgas i stor skala och exportera cirka 50 procent. Det handlar om naturgasbaserad vätgas med koldioxidinfångning, med stora frågetecken kring hur effektivt det kan göras och om teknikutvecklingen kan hålla utsläppen nere.
  2. Uppskalning av utrustning för vätgasproduktion är centralt. Elektrolysörer på 10 MW (Megawatt = miljoner Watt) är fortfarande stort i dagsläget men räcker inte. Här blir standardisering ett måste – ett ”one model fits all”-tänk. Ökad spillvärme behöver kunna hanteras och högspänningsutrustning i bränsleceller och elektrolysörer måste utvecklas. Hur kan till exempel en livslängd på tio år garanteras när modellen bara är ett år gammal? Det blir viktigt att luta sig mot gamla erfarenheter, vätgas har trots allt använts i många år.  
  3. Det finns behov av stödåtgärder från staten för att driva på utvecklingen. Fossilfri vätgas konkurrerar trots allt med fossil energi med 100 års erfarenhet i sina väl utvecklade affärsmodeller. Handelssystem för vätgas och dess ekonomiska infrastruktur behöver bli effektivare.
  4. Svenska företag på plats (som Power cell och Metacon) rapporterar att onödigt höga krav ställs på installationer. Det beror på ett oprecist regelverk som gör myndigheter osäkra och att de därmed ställer för höga krav. vilket gör att projekt tar mycket längre tid än nödvändigt.
  5. Det finns möjlighet att transportera upp till 60 GW (Gigawatt = miljarder Watt) vätgas i befintliga naturgasledningar från norra till södra Tyskland. Detta öppnar för balansering av mer havsbaserad vindkraft, trots att elledningar idag har en begränsad kapacitet i Tyskland. Intresset är också stort för att transportera vätgas i vätskeform med båt, med så kallat liquified hydrogen. Bedömningen är dock att det inte finns riktiga skarpa projekt, utan detta är mer av framtidsplaner.
  6. Stora möjligheter finns också att producera industriella varor som exempelvis konstgödsel med vätgas i andra delar av världen som har tillgång till billig solenergi, till exempel i Namibia och Marocko med flera. Nackdelar i de regionerna som nämns är dock hög kapitalkostnad, låg politisk stabilitet och långa transporter. Men det är tydligt att det finns en stark global konkurrens när det gäller att vara en del av den framväxande fossilfria industrin i framtiden. Sverige behöver vara på sin vakt för att inte missa chansen att vara en framgångsrik spelare på vätgasområdet. Vi behöver fortsätta bygga ut vår fossilfria elproduktion snabbt för att kunna ta viktiga marknadsandelar.
 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lars Andersson

Lars Andersson

Ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se