Energiföretagen i SVT om Rysslands fokus på energimål i Ukraina

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Kriget i Ukraina går mot sin andra vinter efter Rysslands fullskaliga invasion av landet. Redan från krigets start har energiproduktion och elnät varit mål för ryska attacker, vilket skapat stort lidande för den ukrainska civilbefolkningen. Emma Johansson, säkerhetsansvarig på Energiföretagen förklarar i ett inslag i SVT om hur Ukraina står sig inför kommande vinter.

Elproduktion och elnät är bland de viktigaste infrastrukturer som ett land kan inneha – detta har inte minst Ukraina fått uppleva under det fasansfulla invasionskriget från Ryssland. Nu möter landet ännu en vinter – där Ukrainas energisystem är mål för ryska attacker.

– Ryssland riktar in sig på hela energiförsörjningssystemet som kärnkraft, kraftvärmeverk, vattenkraft och dammanläggningar. När det gäller elnätet riktar de in sig på storstadsregioner som Kiev. De använder kryssningsrobotar och drönare för att orsaka strömavbrott, förklarar Emma Johansson, säkerhetsansvarig Energiföretagen.

Flertalet av Ukrainas storstäder är måltavlor, detta då större städers strömavbrott drabbar fler; där ett av målen är att bryta Ukrainas befolknings stridsmoral. Energiföretagen har under en längre tid samlat in material till Ukraina, som kan hjälpa i återuppbyggnaden av energisystemet – något som varit till stor hjälp. Dessutom kopplade Ukraina upp sig mot det europeiska elnätet nästan omgående efter den fullskaliga ryska invasionen.

– Ukraina är sårbart, men man ska inte glömma bort att det redan nu pågår återuppbyggnad och att Ukraina anser att det är viktigt att snabbt satsa på att bygga ut förnybar småskalig produktion, avslutar Emma Johansson, säkerhetsansvarig Energiföretagen.

Se hela inslaget med Emma Johansson i SVT här.

Ukraina behöver fortsatt fler donationer – läs om hur du kan hjälpa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se