EBR Säkerhetsexpo 22–23 maj – ”det är säkrast så!”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Alla ska komma hem välbehållna efter en arbetsdag. Det låter självklart men är det bara om arbetsmiljön är säker. Det är de huvudsakliga tankarna bakom EBR Säkerhetsexpo som arrangeras den 22–23 maj 2024 på Åsbro Kursgård i Närke. På grund av pandemin ställdes evenemanget in för fyra år sedan – därför hoppas vi på stor uppslutning nu.

Foto: Åsbro Kursgård

Ingen som arbetar med landets elnät vill riskera sitt liv eller att bli skadad på jobbet. Det finns inget hjälteaktigt i att jobba på ett riskfyllt sätt. Hjälteaktigt är däremot att arbeta förebyggande för att säkra att alla har en trygg arbetsplats att komma till och från varje dag.

Tråkigt? Nej, inte alls. Spännande? Ja, och viktigt. Nu hälsar vi dig som är drifttekniker, elsäkerhetsansvarig, arbetschef, underhållsplanerare, beredare, distributionselektriker, arbetsmiljöingenjör eller montör välkommen till Åsbro Kursgård i maj. Förra gången vi bjöd in till EBR Säkerhetsexpo var år 2020 men det fick ställas in i pandemitider. Det borde betyda att intresset och kunskapsbehovet är extra stort nu.

Gruppvis indelning i två halvdagar – anmäl er här

Programmet som löper från lunch till lunch är i stort sett klart, det kan du läsa om här och anmäla dig. Vi kan till exempel utlova inslag om ljusbågar, ENIA-systemet, arbetsmiljön vid vägarbeten, forskning och den viktiga frågan om kompetensbrist.

Deltagarna delas in i två grupper, varav den ena har teoripassen första dagen medan grupp två har styrda visningar på utställningsområdet – roller som byts dag två. Får ni aldrig ses allihop? Jodå, inte minst under middagen dag ett som serveras i tält vid restaurangen. Vi är ju trots allt här för att träffa våra kära kollegor igen.

Det betyder att du som kommer är den viktigaste av allt som sker. Ditt engagemang och dina frågor ger en extra dimension och bidrar starkt till att säkerhetsfrågan får den uppmärksamhet den ska ha.

Åsbro Kursgård har vi valt som plats för dagarna i maj. Här finns all utrustning av intresse för elnätsbranschen: ledningar, ställverk, stationer med mera. Är du till exempel ny på jobbet finns chansen att se och prova på allt på en gång på övningsfältet.

Tips från en säker källa

Hallå där Christer Gruber, mångårigt sakkunnig bland annat på säkerhet hos EBR. Varför är det viktigt just nu att besöka EBR Säkerhetsexpo?

– EBR säkerhetsexpo är ett nytt koncept där vi försöker belysa aktuella frågor som rör säkerheten i branschen genom att blanda teoretiska föreläsningar och praktiska visningar av metoder, materiel och utrustning.

Är det någon eller några områden som du tycker är speciellt intressanta?

– Det är många intressanta delar som berörs på expot men vi är särskilt glada över att överläkare Martin Tondel berättar om ”medicinska erfarenheter från strömgenomgång”. Vi får även höra om hur vi skyddar oss mot ljusbågar och händelseenergier, alltså värmeenergi från ljusbågar, och branschens utmaningar kring arbetsmiljö.

Har energisektorn högre risker än andra arbetsområden vilket ytterligare motiverar att informera sig regelbundet?

– Jag vet inte om energisektorn har högre risker men konsekvenserna vid olyckor kan vara väldigt svåra, så det gäller att hela tiden tänka till före man agerar.

Vad önskar du dig mest av allt när det gäller säkerhetsfrågorna i energibranschen?

– Branschen har ett stort fokus på säkerheten men vi kan alltid bli bättre så att vi skapar en bransch helt utan allvarliga olyckor och tillbud. Ju fler som engagerar sig i det branschgemensamma arbetet inom EBR, och fokuserar på frågorna, desto snabbare kommer vi dit. Vi behöver skapa bra förutsättningar för den stora volym nya medarbetare som ska arbeta i vår fantastiska bransch.

Har du några sammanfattande slutord, Christer?

– Vi ses väl den 22–23 maj? Det är säkrast så!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Mikael Eddegren

Mikael Eddegren

Projektkoordinator
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 17
E-post: mikael.eddegren@energiforetagen.se

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se