Energiforsks årliga kärnkraftskonferens tar globalt grepp

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Villkoren för elproducenter förändras – utifrån bland annat klimatavtal, elprisutveckling och subventionering av viss produktionsteknik – både i Norden och i omvärlden. En utveckling som i hög grad även gäller kärnkraften. Energiforsks årliga kärnkraftskonferens ”Nuclear Technology and Policy Developments – A Global Perspective” den 25 januari 2017 tittar djupare på den internationella policyutvecklingen och berättar om fjärde generationens kärnkraft.

Synen på kärnkraft varierar starkt mellan olika länder. Även om förutsättningarna till synes är likartade väljer vissa länder att avveckla samtidigt som andra bygger nytt.

Ur programmet:

  • Agneta Rising, generaldirektör för World Nuclear Association, inleder seminariet med en generell bild av policyutvecklingen, innan några spännande delar av världen belyses.
  • Kina är en av de starkast växande regionerna vad gäller utveckling och export av kärnkraftsteknik och byggnation av kärnkraftverk för att minska ökande koldioxidutsläpp. Micael Hagman från Tillväxtanalys i Kina leder passet.
  • Deltagarna får höra hur Brexit påverkar kärnkraftsfrågan inom EU samt utvecklingen i Schweiz vad gäller energistrategi och kärnkraftsavveckling.
  • På senare tid har det pratats mycket om fjärde generationens kärnkraft och vilken plats den kan få i framtidens energisystem. Tekniken är högaktuell i bland annat Storbritannien. Fiona Rayment från National Nuclear Laboratory berättar om olika reaktorkoncept.
  • Janne Wallenius, vd för det svenska företaget Blykalla som nyligen fått 150 MSEK för fortsatt utveckling och licensiering av konceptet SEALER, presenterar sin teknik. Deltagarna får höra om bränsleutveckling för fjärde generationens kärnkraft och om FoU-status på natriumkylda koncept.

Seminariet hålls på Ingenjörshuset Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm, den 25 januari 2017. Konferensen startar den 24 januari med att Kjell Ringdahl från Nawah, Förenade Arabemiraten, berättar om arbetet med att bygga kärnkraft i Förenade Arabemiraten vid en konferensmiddag.

Läs om evenemanget och inbjudan här.

Läs också vad Energiforsk skriver om fjärde generationens kärnkraft här