Erik Gatenholm tilldelas Framtidspriset 2016

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Framtidspriset 2016 tilldelas en ung och lovande entreprenör som vill förändra framtiden för medicinsk forskning och göra den mer hållbar. I dag testas allt från kosmetika till cancermediciner på djur och människor under flera års tid innan de kan användas, men årets vinnare har – med hjälp av revolutionerande teknik – hittat ett bättre sätt.

VD Erik Gatenholm (tv) och cellbiologen Hector Martinez (th). Foto: Daniel Löfstedt

Årets vinnare är Erik Gatenholm (till vänster i bild) som driver bolaget Cellink. Cellink har tagit fram ett bläck som på ett unikt sätt kan skriva ut mänsklig vävnad i en egenutvecklad 3D-bioprinter. Bläcket är det första i världen som är gjort av träcellulosa, vilket gör att produkten blir helt nedbrytbar. Med hjälp av bläcket och 3D-bioprintern kan tester göras direkt på den 3D-printade vävnaden och det långsiktiga målet är att kunna tillverka mänskliga reservdelar. 2016 års Framtidsprisvinnare är ett lysande exempel på vad som händer när forskningens nyfikenhet kombineras med entreprenörens driv.

Framtidspriset delas ut i Almedalen av Swedbank, Naturskyddsföreningen, Ny Teknik, Teknikföretagen och Energiföretagen. Syftet med priset är att stimulera unga människors intresse och nyfikenhet för att lösa framtidens utmaningar.