Fjärrvärmemässan samlade branschens aktörer

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Den 27-29 september genomfördes Fjärrvärmemässan, på Elmia i Jönköping. Mässan var en av tre mässor under samlingsnamnet ”Mötesplatsen för det hållbara samhället”. De andra var VA-mässan samt Elmia Avfall och Återvinning. Under de tre dagarna passerade över 7000 besökare genom mässhallarna. Energiföretagen Sverige var på plats och bjöd på kunskap och kaffe i sin monter.

Energiföretagen Sveriges monter var en samlingsplats för besökarna på Fjärrvärmemässan. Foto: Sofia Sabel

Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige medverkade i invigningen av mässan:

– Vi ser fram emot att hitta ännu fler synergier mellan våra branscher under mässan och tillsammans jobba för ett hållbart samhälle. Sverige är ett föregångsland när det handlar om fjärrvärme och det ska vi fortsätta att vara även i framtiden. Då behöver vi samverka med andra eftersom fjärrvärmens idé är att ta vara på energiresurser som annars skulle gå till spillo, sa hon vid invigningen.

Det fanns många nyheter bland Fjärrvärmemässans sextiotalet utställare. På plats fanns rörleverantörerna Logstor och Uponor, läcksökarna från Termisk Systemteknik och Wideco och företaget NODA, som optimerar energisystem genom automation och dataanalys – och många, många fler. Du kan läsa om fler utställare i Fjärrvärmetidningens mässnummer. I kommande nummer av Fjärrvärmetidningen (slutet okt) kommer även uppföljande reportage från mässan, där totalt 7000 besökare strömmade genom lokalerna under de tre dagarna.

Fjärrvärmemässan är en samlingsplats för många aktörer i branschen.

– Det är ett bra tillfälle för alla i branschen att skaffa sig en bra bild av den nya tekniken, lyssna på spännande föredrag och möta kollegor i branschen, för utbyte av erfarenheter och kunskap, säger Thomas Lummi, ansvarig för distributionsteknik fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen Sverige.

Nytt för i år var att Energiföretagen Sverige även visade nyheter i sin monter. Där kunde besökarna se prototyper på fjärrvärmecentraler, exjobb gjorda av studenter på Designhögskolan i Umeå. Fjärrvärmecentralerna är resultatet av ett samarbete mellan Umeå Designhögskola och Umeå Energi.

– Vi vet att det finns en efterfrågan hos våra medlemmar och deras kunder, när det gäller nytänkande i utformningen av fjärrvärmecentraler. Därför var det extra roligt att ha Umeå Energi med i vår monter, där de visade och berättade om de designade centralerna, avslutar Thomas Lummi.

Energiföretagen Sverige tackar alla mässbesökare och utställare för att ni kom! Ett tack även till Elmia i Jönköping som arrangerade mässan tillsammans med oss.