600 niondeklassare i Växjö på inspirationsföreläsning om jobb i teknikbranschen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Växjö Energi är en av Energiföretagen Sveriges medlemmar som går från ord till handling när det gäller att göra skillnad för att få fler ungdomar att söka sig till energibranschen. De valde att bjuda in kommunens niondeklassare till en inspirerande föreläsning, för att belysa branschen och dess framtidsmöjligheter.

Cirka 600 elever deltog under måndagens (5 september) och tisdagens totalt sex pass. Föreläsningen genomförs tillsammans med ECC – Energy Competence Center. ECC är ett samverkansorgan som arbetar för att synliggöra och utveckla energikompetens. De samarbetar med såväl akademi som med offentliga aktörer, men även med forskningsintensiva energiföretag.

– Det var inspirerande och lärorikt. Föreläsarna var väldigt bra och man lyssnade verkligen hela tiden. Jag fick upp ögonen för andra yrken än de jag tänkt på tidigare, även om jag nog fortfarande vill bli kirurg, säger niondeklassaren Alma Bolmsvik (toppbilden).

Välj inte bort ingenjörsyrket

Isac Sjövall (toppbilden) var en annan niondeklassare som gillade föreläsningen.

– De fick oss att fokusera och man var hela tiden inne i det de sa. De fick mig att tänka om lite inför gymnasievalet och framtiden. Blir jag inte fotbollsproffs, vill jag nog bli någon sorts ingenjör, konstaterade Isac.

– Många väljer alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det är en utveckling som det finns behov av att förändra. Inte minst för att det är här som många av framtidens jobb finns, säger Lena Björkqvist, personalchef på Växjö Energi.

 

Liten lathund till energiföretagen – så här går det till:

Möjligheten att bjuda in Energy Competence Center för att genomföra energiföreläsningarna på alla företag, i alla kommuner, finns fortfarande. Att erbjuda energilektionerna till en eller ett par högstadieskolor på den egna orten är världens chans att marknadsföra inte bara företaget utan hela branschen och våra gemensamma möjligheter.

  1. Ta kontakt med bokningsansvariga hos ECC – ted.radgren@eccsweden.se, tel: 073-509 99 85 eller cecilia.kjellander@eccsweden.se, tel: 070-425 81 13.
  2. Under år 2016 erbjuds 20 dagar – och det är ”först till kvarn” som gäller.
  3. Energiföretaget och de lokala skolorna tar ansvar för var samlingen hålls och besökets tidsplanering.
  4. Föreläsningarna kan maximalt ha 100 deltagare, så att det blir en bra dialog i samlingslokalen.
  5. Två kommunikatörer kostar 15 000 kr exklusive moms per dag. Omkostnader för eventuell övernattning och resa tillkommer. Kommunikatörerna håller två till tre föreläsningar per dag beroende på restider. ECC:s bokningsansvariga fakturerar energiföretaget i efterhand och fakturauppgifter ges vid bokning.