Folkungaskolan, Linköping, blev årets Future City-skola

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen Sverige gratulerar Folkungaskolan från Linköping till titeln ”Årets Future City-skola”, där grundskoleelever från årskurs sex till nio tävlar i samhällsbyggnad. Folkungaskolan vann med ett innovativt förslag kryddat med stort kunnande.

Toppbilden visar Folkungaskolans lag som från vänster bestod av Emilia Gårdstam, Saga Söderlund och Tindra Hellsing. Motiveringen till första priset i årets Future City-skola som gav vinnaren 25 000 kronor lyder:

”Med osedvanligt engagemang och stort kunnande presenteras en stad för alla, där dagens spetsteknik är ett självklart inslag som också kompletteras med spännande, futuristiska idéer inom räckhåll.”

Och det var precis vad det handlade om. Folkungaskolans stad innehöll innovationer såsom artificiell fotosyntes där skogen producerar el och till exempel cyklar som när du använt dem reparerar sig själva och töms på el till elnätet. Den stad som Folkungaskolan byggt upp var också en stad för alla, vilket var årets tema för hela Future City.

Jobbat konsekvent och bra framförande

Vad var det då som gjorde att just Folkungaskolan vann?

– Jag tror att vi jobbat ett väl genomtänkt sätt där vi höll oss till checklistan över vad som ska ingå. Vi höll oss hela tiden väldigt nära checklistan och gav varandra feedback, råd och kritik, säger en av vinnarna Saga Söderlund.

Det vinnande lagets framförande var dessutom väldigt bra där alla tre agerade med stort engagemang och gav kunskapsbaserade svar på juryns frågor, en jury som bestod av representanter från Energiföretagen Sverige, Trafikverket, Sveriges Byggindustrier, Lantmäteriet och Sveriges Arkitekter.

Flera priser delades ut

Tre ytterligare klasser fick vinnare:

  • I Minecraftmomentet som handlade om att i en film beskriva en flytt av staden Kiruna segrade Viktor Rydbergs skola från Vasastan i Stockholm.
  • I uppsatsmomentet som hade temat en framtidsstad för ungdomar vann Montessoriskolan Pärlan från Skene i Västergötland.
  • Modellbyggnadsmomentet togs hem av Ljusterö skola från Österåker i Stockholms skärgård.

Utöver dessa priser delades några sponsrade specialpriser ut.

Hela landet representerat

I finalen som tilldrog sig på Tekniska högskolan i Stockholm den 26 april tävlade tre klasser i varje moment. De tolv finalklasser som var på plats spände geografiskt över hela Sverige, från Kiruna i norr till Vellinge i södra Skåne. Totalt hade 72 bidrag skickats in till i årets Future City-tävling, alla klasser inräknade.

Kalle Lindholm från Energiföretagen Sverige var med i juryn för fjärde året i rad:

– Jag blir lika imponerad varje gång kunskapsnivån hos de elever som kommer hit. Inte minst på energisidan finns en medvetenhet om vad som ska ingå för att se till att el- och värmetillförsel hela tiden fungerar och att rätt energikällor används.

Att döma av Future City 2017 finns gott hopp om att framtidens städer byggs på ett sätt som passar alla människor och som tar vara på jordens resurser på bästa sätt.