Stöd GIVEWATTS och sprid ljus på platser som saknar el under Earth Hour

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

GIVEWATTS och Energiföretagen Sverige vill inspirera energiföretag och allmänheten att stödja devisen "Släck här – tänd där” vid Earth Hour den 24 mars. Syftet är att uppmärksamma de 1,3 miljarder människor som idag saknar tillgång till el och inte har möjlighet att släcka en lampa under Earth Hour.

För dessa människor är tillgång till en solenergilampa första steget mot en hållbar framtid med bättre hälsa och bättre ekonomi. Delta gärna i Earth Hour-manifestationen genom att släcka lampor här och spara energi men stöd samtidigt GIVEWATTS arbete med att skapa möjlighet att tända en solenergilampa i ett hem på landsbygden i Kenya eller Tanzania.

GIVEWATTS är en organisation som förser ren och säker energi till områden i Kenya och Tanzania som saknar el. ungefär 1,3 miljarder människor på jorden – eller 1 av 5 – har inte tillgång till el, och de flesta av dem är unga. Avsaknaden av el är ett stort hinder för människor att ta sig ur fattigdom och att nå sina ambitioner och sin potential.

Lyckat samarbete har gett resultat

Lamporna gör stor nytta. Eleverna kan studera efter mörkrets inbrott. Det ger upp till 50 procent bättre betyg, samtidigt som miljön inomhus blir bättre då eldning av fotogen eller trästickor och grenar ersätts. Familjernas ekonomi förbättras väsentligt och klimatet tjänar på lamporna.

Hittills har GIVEWATTS med stort stöd av Energiföretagen Sverige och svenska energiföretag, i direkt samarbete, nått ut med över 30 000 solenergilampor till skolbarn och deras familjer i Kenya och Tanzania. Samarbetet mellan den svenska energibranschen och GIVEWATTS har pågått i över sex år.

Donera på GIVEWATTS webbplats

På GIVEWATTS webbplats kan du donera valfritt belopp för att finansiera en eller flera solenergilampor. Lamporna kostar 500 kronor styck och det är även möjligt att donera bara en del av den summan. Webben innehåller också inspirerande filmer, bilder och annan information.

Earth Hour inträffar lördagen den 24 mars klockan 20:30 till 21:30 då hela världen uppmanas att släcka sina lampor. Det är enligt arrangerande WWF "världens största miljömanifestation".

Läs mer:

Om samarbetet med GIVEWATTS på Energiföretagens webb

Donera här eller besök GIVEWATTS webbplats

Läs om Earth Hour på WWF:s webbplats

Om ”släck här och tänd där” på WWF:s webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se