Glad Påsk - du tar väl vara på riset?

Publicerat av: Annika Johannesson - konsult ·

Nu stundar påsken och på Energiföretagen har vi stängt från skärtorsdagens eftermiddag till och med Annandag påsk. En längre ledighet innebär för många även trädgårdsarbete. Rensat ris kan komma till nytta på flera sätt.

Många passar på att arbeta i trädgåden när de är extra lediga. Då kan det bli en hel del ris över i trädgården. Riset kan komma till nytta om du samlar ihop det och tar det till en återvinningsanläggning. Då kan det tas in i fjärrvärmeverket och bli skön värme för många. Även om det kan tyckas lite så är det ett värdefullt tillskott, precis som julgranarna efter julen.

I Stockholm till exempel blir 15 procent av trådgårdsavfallet värme och biokol. Biokol är ett sätt att binda koldioxid, det man ofta kallar för kolsänka. Stockholm Exergi beskriver det så här:
"Rätt producerat är biokol stabilt flera hundra år och kan bindas i marken, samtidigt som det ökar tillväxten av annan biomassa genom att förbättra jordmånen." Dubbel nytta, alltså!
Läs mer om biokol på Stockholm Exergis webbplats.

Vi firar påsk utanför kontoret

Under påskhelgen har Energiföretagen Sverige stängt från och med Skärtorsdagens eftermiddag till och med Annandag Påsk (måndag). Vi önskar alla våra besökare en Glad Påsk!