Energiföretagen Sverige ställer sig bakom globalt jämställdhetsinitiativ

Publicerat av: Julia Hörnell ·

I samband med internationella kvinnodagen och den vd-träff som ägde rum inom ramen för Qraftsamling, ställer sig Energiföretagen bakom initiativet Equal by 30. Satsningen syftar till att påskynda takten i jämställdhetsarbetet inom energibranschen.

Idag åttonde mars, på internationella kvinnodagen, ställer sig Energiföretagen bakom jämställdhetsinitiativet Equal by 30. Satsningen syftar till att aktivt arbeta för att motverka ojämställdheten inom energibranschen. Mer konkret handlar det om att kvinnor ska ha samma möjligheter som män i sitt arbetsliv, lika lön och ett jämställt ledarskap inom branschen.

- Det är väldigt roligt att vi nu växlar upp vårt redan aktiva arbete för jämställdhet, mångfald och för att bli en mer attraktiv energibransch, säger Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige.

Pernilla Winnhed berättade om initiativet på vd-träffen inom ramen för Qraftsamling som ägde rum på fredagsförmiddagen. Deltog gjorde bland andra näringsminister Ibrahim Baylan, Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén och vd:ar från de medlemsföretag som är med i årets omgång av Qraftsamling. Temat för dagen handlade om hur energibranschen kan öka andelen unga kvinnor och medarbetare med utländsk härkomst.

- Jag är väldigt glad för att Energiföretagen går med i den internationella kampanjen Equal by 30 där Sverige varit pådrivande. Vissa anser att initiativet är radikalt, andra anser att det kommer för sent. Men det är riktningen som är det viktiga; att energibranschen blir mer jämställd, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

På vd-träffen delades många goda exempel på hur man kan arbeta för ökad jämställdhet och mångfald. Näringsminister Ibrahim Baylan berättade bland annat om hur han avser att jobba vidare med jämställdhetsfrågan utifrån sin nya roll och hur vi går från ord till handling för en mer jämställd energibransch till 2030. Generaldirektör Robert Andrén berättade om hur Energimyndigheten kan bidra genom att samverka med energibranschen.  

Om Qraftsamling

Qraftsamling är ett återkommande, årslångt förändrings- och ledarprogram som drivs av Energiföretagen. Målet med Qraftsamling är att öka andelen kvinnliga chefer, kvinnor under 30 och medarbetare med utändsk bakgrund.

Om Equal by 30

Ett globalt initiativ för att uppnå en jämställd energibransch till 2030. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Andreas Lepa

Andreas Lepa

Ansvarig kompetensförsörjningsfrågor
Telefon: 08-677 26 07
Mobil: 0701644407
E-post: andreas.lepa@energiforetagen.se