En godare jul med GIVEWATTS

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Årets första julhälsning kommer från GIVEWATTS, den ideella föreningen som har som vision att utrota energifattigdom i världen. Svenska energiföretag har ett mångårigt samarbete med GIVEWATTS som verkligen burit frukt. Medgrundare Petter Claesson skriver här en julkrönika med ett tack till branschen och bjuder in till julkampanj 2019.

Det börjar lacka mot jul och GIVEWATTS kan både sammanfatta året och blicka mot framtiden. Sedan 2012 har energibranschen finansierat och på andra sätt samarbetat med GIVEWATTS. Totalt har det bidragit till mer än 20 000 distribuerade rena energilösningar som når över 100 000 människor. Det vi har åstadkommit ihop gör verklig skillnad där tillgång till elektricitet saknas.

Året som gått

GIVEWATTS har fortsatt växa under 2019. Trots utmaningar i form av en utdragen torka även under 2019, bedömer vi att vi har distribuerat ungefär 5 000 rena energilösningar under året. Det betyder att 5 000 familjer, eller 25 000 barn och vuxna, kan dra nytta av alla de fördelar som en modern energilösning ger. Ett stort tack riktar vi på GIVEWATTS ännu en gång till energibranschen i Sverige, som bidragit med ungefär en tredjedel av dessa lösningar.

Året som passerat har inneburit att klimatförändringen har fått stort utrymme i media, företag och i politiken. Därför får vi allt oftare beskriva vårt arbete utifrån klimatförändringar. Vi ser att de människor vi vill nå med våra energilösningar ofta är de som drabbas först och hårdast av klimatförändringar, som exempelvis en mer långvarig torka.

Vår självfinansierade modell

GIVEWATTS modell innebär att familjerna erbjuds att köpa en lampa eller spis på avbetalning. Detta självfinansierar familjerna genom att spara in på inköp av fotogen och träkol. Det är en ekonomiskt sårbar grupp och vi jobbar aktivt med hushållen för att lösa eventuella avbetalningsproblem. Trots utmaningarna har GIVEWATTS mycket hög avbetalningsgrad. När produkterna är betalade minskar familjernas kostnader för ljus, mobilladdning och matlagning.

Rena energilösningar löser kanske inte alla problem, men de ger möjlighet till att minska belastningen på naturen och att stärka hushållens ekonomiska och kunskapsmässiga motståndskraft. Bättre ekonomi, utbildning och hälsa innebär att ett hushåll lättare kan hantera externa chocker som torka eller sjukdom. Familjen kan köpa mat, investera i saker som skolutrustning eller glasögon till barnen, stärka huset för att stå emot vädrets krafter och spendera mer tid på studier och få mer tid tillsammans. Kanske redan den här julen.

Det känns svårt att sätta sig in i och ni kan säkert ana vilka utmaningar som finns i vardagen. Varje distribuerad solenergilampa eller energieffektiv spis gör stor skillnad för en familj. Vår organisation i Kenya är från samma områden som vi arbetar i, för att kunna förstå behoven och för att kunna ha bättre förståelse för hushållens situation.

Julkampanjen 2019

GIVEWATTS vill fortsätta växa och utveckla det här ihop med energibranschen. Låt oss fortsätta resan ihop och nå fler människor. Alla insatser gör skillnad och är värdefullt för oss på GIVEWATTS och ännu mer för de familjer som får tillgång till en solenergilampa eller en energieffektiv spis. I jul kommer insamlade medel gå till området Bungoma vid Victoriasjön.

En godare jul önskar vi på GIVEWATTS

Petter Claesson, medgrundare

Kontakt och länkar

Kontakta GIVEWATTS: olivia@givewatts.org

Besök GIVEWATTS julkampanjsida 

Se film om energifattigdom, klimatet och vad GIVEWATTS gör

Läs om samarbetet med GIVEWATTS på Energiföretagens webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se