Det är ett privilegium att få leverera el och fjärrvärme

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Dhulfiqar Al-Zubaidi kom från Bagdad till Stockholm för två år sedan. Med en gedigen utbildning i bagaget och med stora ambitioner har Dhulfigar lyckats etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället. Målet är att hela tiden utvecklas och med hjälp av Stockholm Exergi och sitt arbete på Högdalens kraftvärmeverk tycker han att han lyckas med det. Varje dag.

I juni 2018 flyttade Dhulfiqar Al-Zubaidi från Bagdad till Stockholm. Han var 26 år gammal och hade med sig en irakisk maskiningenjörsexamen och fem års arbetslivserfarenhet inom energisektorn.

- Mitt första steg var att satsa på språkstudier. Jag hade några kompisar här som sa direkt att om jag vill kunna jobba och komma in i samhället och förstå systemet så är bra svenska nödvändig.

Första tiden var kämpig men Dhulfiqar visste bestämt att han ville fortsätta på den tekniska yrkesbana han påbörjat. Han hade jobbat på ett stort elkraftverk med både konstruktion, underhåll och drift och även med projekt inom oljeindustrin och började snegla på vilka arbetsgivare som fanns inom den svenska energibranschen. När han ett halvår senare fick brevet från Universitets- och Högskolerådet som validerat hans universitetsexamen blev han sporrad att börja söka jobb.

Efter ett år i Sverige besökte han Järvaveckan, en mötesplats mellan politiker, organisationer, arbetsgivare och arbetssökande, och kom för första gången i kontakt med Stockholm Exergi.

- Jag fick ett jättebra intryck av personerna som var där och efter att jag berättat om min utbildning och arbetslivserfarenhet så blev jag uppmanad att skicka in ett cv och personligt brev.

Det dröjde inte länge innan han fick en jobbintervjuförfrågan och han begav sig nervös men förväntansfull till Högdalens kraftvärmeverk för att där träffa en av driftcheferna. Intervjun genomfördes på en blandning av svenska och engelska och Dhulfiqar blev än mer motiverad att förbättra språket – han lånade ett antal tjocka, komplicerade böcker som beskrev teknik på svenska och satte klockan på ringning extra tidigt för att hinna studera mer. Det var svårt men det gav resultat.

Några månader senare erbjöds han en sex månaders visstidsanställning på Stockholm Exergi – fokus var just ”lärande” och han fick möjlighet att i sin tjänst arbeta och samtidigt lägga tid på att förbättra svenskan. Han började med att gå bredvid driftledarna för att förstå rollen och helheten och tillbringade sedan den mesta tiden i kontrollrummet.

- Det var mitt första steg för att nå mitt mål - jag vill verkligen tacka Sthlm Exergi för att de gav mig chansen, jag är så glad att jag på det här sättet fått möjligheten till en bra framtid!

Dhulfiqar beskriver hur kollegorna hjälpte honom att förstå dokumenten, rutinerna och systemen. Hur arbetslaget bidrog med ännu mer motivation och att han kände sig glad varje dag som han begav sig till jobbet. Den tidsbegränsade instegsanställningen har nu blivit ett ettårigt vikariat som drifttekniker på Högdalens Kraftvärmeverk. Dhulfiqar beskriver nöjt en typisk arbetsdag.

- Vi jobbar i skift, förmiddag, eftermiddag eller natt och mellan varje pass sker en avlämning där vi pratar om vad som hänt. Vi ronderar anläggningen, tittar på utrustningen, och från kontrollrummet ser vi att allt funkar.

Så det finns all anledning att fira tvåårsdagen i Sverige i juni. Mycket har hänt och Dhulfiqar fortsätter att sätta upp mål – att fortsätta jobba och utvecklas på Stockholm Exergi är självklart, att skaffa familj och bil ligger också högt på listan. Utveckling är prioriterat.

- Varje dag är jag glad för jag gillar det här jobbet och då känner jag att jag vill ge mitt bästa. Det är motiverande att jobba inom en sektor där jag får bidra till att tjäna stockholmarna och samhället. El och fjärrvärme är nödvändigt för att sjukhus, skolor och allt annat ska fungera och det är ett privilegium att få vara med att leverera det.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se