Ansvarsfullt beslut om slutförvar av Östhammars kommun

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Igår, den 13 oktober, röstade Östhammars kommunfullmäktige med stor majoritet ja till ett kärnbränsleförvar i området kring Forsmark. Nu har regeringen den avgörande rösten i frågan om förvaret ska byggas.

Bild: Lasse Modin

– Kärnkraftsföretagen och Svensk Kärnbränslehantering, SKB, har arbetat fram en ansvarsfull avfallslösning som därmed tar ytterligare ett steg framåt. Nu har regeringen chansen att fatta ett lika ansvarsfullt beslut i frågan.

Det säger Energiföretagen Sveriges kärnkraftsansvarige Carl Berglöf om det historiska resultatet av omröstningen i Östhammars kommunfullmäktige den 13 oktober. Alternativet ja i frågan om ett slutförvar i området kring Forsmark vann med 38 röster, medan 7 var emot och 3 lades ned.

Lång process – djup förankring

År 2009 valde SKB ut Forsmark som plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Tillståndshanteringen har sedan pågått sedan 2011 innan Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i januari 2017 tillstyrkte SKB:s ansökan. Underlagen har granskats av flera experter, såväl svenska som internationella.

Nu finns tillräckligt underlag, både för slutförvar i Forsmark och en så kallad inkapslingsanläggning för bränslet i Oskarshamn, för att regeringen ska kunna avgöra frågan. Efter regeringsbeslut och ytterligare hantering siktar SKB på att kunna påbörja arbetet i mitten av 2020-talet.

Läs mer om avfallshanteringsfrågan på SKB:s webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Carl Berglöf

Carl Berglöf

Expert inom kärnkraft och elnätsteknik
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 96
E-post: carl.berglof@energiforetagen.se